• Ultimele știri

  duminică, 25 decembrie 2016

  Ștefan cel Mare: “Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra fiinţa şi neatârnarea ţării noastre”

  Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra fiinţa şi neatârnarea ţării noastre” Ştefan cel Mare 14 decembrie 1467 - În Bătălia de la Baia, Ștefan cel Mare a înfrânt armatele maghiare conduse de regele Matei Corvin, care invadaseră Moldova.


  În noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467, armata moldovenească, condusă de Ştefan cel Mare, a dat foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi i-a atacat pe invadatori.

  Campania ungară la est de Carpaţi a fost organizată cu scopul de a-l îndepărta pe Ştefan cel Mare de pe tron şi pentru readucerea Moldovei în sfera de influenţă ungară. Regele ungar Matei Corvin a atacat cu un efectiv de 25.000 oameni, având o armată mai bine echipată decât cea a lui Ştefan şi dotată cu artilerie, inclusiv de asediu. Până la Bătălia de la Baia, Şefan cel Mare a adoptat o strategie defensivă permiţând ungurilor să înainteze. Ştefan-Vodă a atacat Baia dându-i în prealabil foc, având loc lupte crâncene stradale nocturne, o strategie nouă pentru acea perioadă, soldate cu mari pierderi omeneşti pe ambele părţi.

  După bătălia de la Baia, regele ungar Matei Corvin, rănit în luptă, a dispus retragerea armatei. Încheiată cu mari pierderi umane şi pentru unguri, Bătălia de la Baia a constituit ultima mare tentativă a coroanei ungare de a reinstitui prin forţa armelor suzeranitatea asupra Ţării Moldovei.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!