• Ultimele știri

  luni, 5 decembrie 2016

  ȘOCANT: Decizie a justiției franceze - Fecioara Maria, INTERZISĂ în spațiul public

  Pentru a doua oară în doi ani, o comună din estul Franţei a fost somată de justiţie să retragă din parcul său public o statuie a Fecioarei, în conformitate cu principiul laicităţii, informează sâmbătă France Presse. Instalată în 2011 într-un parc public din comuna Publier, în departamentul Haute-Savoie (est), statuia în cauză a făcut deja obiectul unei prime decizii, în ianuarie 2015.


  Localitatea are acum trei luni la dispoziţie pentru a pune în aplicare decizia instanţei, cu riscul de a suporta ''penalităţi de 100 de euro pe zi ", potrivit hotărârii pronunţate la 24 noiembrie şi consultate de AFP.

  Primarul Gaston Lacroix, care s-a definit ca fiind un "ales republican, garant al laicităţii'', şi-a anunţat intenţia de a "găsi un teren privat" care să găzduiască statuia.

  Instalarea ei fără o dezbatere prealabilă în consiliul municipal, dar cu fonduri municipale, a stârnit furia rezidenţilor.

  În faţa acestei controverse, statuia a fost de atunci vândută unei asociaţii culturale şi religioase, care a fost totuşi împiedicată de Curtea Administrativă să şi cumpăre parcela de teren pe care este instalat monumentul, astfel încât acesta să nu se afle pe domeniul public.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!