• Ultimele știri

  sâmbătă, 31 decembrie 2016

  Merită investiția? Gabriela Firea va da 1 MILION EURO pentru statui cu Vlad Țepeș și Constantin Brâncoveanu în București

  Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, va plati sculptorului Florin Codre circa 2,2 milioane de lei pentru realizarea si montarea unei statui a lui Vlad Tepes, potrivit informatiilor de pe site-ul de licitatii publice. Primaria Capitalei va mai plati 2,2 milioane lei si sculptorului Ioan Bolborea pentru   realizarea si montarea unei lucrari de arta plastica intitulata "Sfantul Martir Constantin Brancoveanu".

  Ambele contracte au fost atribuite atribuite pe 29 noiembrie prin negociere. Pe site-ul institutiei nu se afla informatii despre locul unde vor fi amplasate cele doua statui si nici de ce este nevoie de ele, desi suma alocata este una impresionanta.

  Florin Codre - contracte de peste 5 milioane de euro cu statul

  Florin Codre a realizat si controversata statuie a regelui Carol I, amplasata in prezent in Piata Palatului Regal. Aici a fost organizat un concurs pentru desemnarea sculptorului, insa a participat doar Florin Codre, care a si castigat. Pentru aceasta lucrare municipalitatea a platit peste 10 milioane lei. Codre a realizat si statuia lui Carol I din Calarasi. Pentru aceasta lucrare s-au platit 3,6 milioane lei. Sculptorul va realiza si statuia regelui Ferdinand, care ar urma sa fie amplasata in Piata Victoriei, lucrare platita de Primaria Capitalei. Pentru aceasta lucrare Primaria Capitalei a semnat in 2010 un contract de circa 1,9 milioane lei pentru realizarea unei machete.

  Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a stabilit, in urma unui concurs organizat in 2009, ca statuia regelui Ferdinand va fi realizata de sculptorul Florin Codre. La concurs au participat 8 concurenti.

  Sculptorul mai are un contract cu Ministerul Culturii pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918, in Arad. Aceasta lucrare costa circa 10 milioane de lei. Florin Codre a castigat, in 2007, un concurs organizat de Ministerul Culturii, la solicitarea primariei Arad, pentru realizarea Monumentului Marii Uniri. Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezinta o coloana a infinitului stilizata sub forma unui stalp ramificat, simbolizand o convergenta a celor trei provincii romanesti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

  In iulie 2014, Ministerul Culturii a anuntat ca a depus o plangere penala pe numele sculptorului Florin Codre, care a fost platit cu zece milioane de lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri ce trebuia amplasat in Arad, dar lucrarea nu a fost livrata desi a fost realizata.

  In august 2014, Florin Codre a declarat, pentru MEDIAFAX, ca lucrarea a fost adusa in Portul Constanta si a cerut Ministerului Culturii un sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru a o transporta si amplasa la Arad.

  In final, in 2015 Tribunalul Bucuresti a decis ca sculptorul Florin Codre trebuie sa transporte si sa amplaseze, in Arad, lucrarea Monumentul Marii Uniri de la 1918, potrivit Mediafax.

  Ioan Bolborea - contracte de 3,2 milioane euro cu Primaria Capitalei

  Denumire monument: Turnare in bronz Venus
  Autor: Ioan Bolborea
  Data amplasare: 2006
  Loc: Parcul Herastrau
  Valoare contract: 55.000 lei

  1. Denumire monument: Ansamblu Monumental I.L. Caragiale
  Autor: Ioan Bolborea
  Data amplasare: 2010
  Loc: In fata Teatrului National
  Valoare contract: 5,5 milioane lei;

  Denumire monument: Monument "Vioara Sparta"
  Autor: Ioan Bolborea
  Data amplasare: 2008
  Loc: Zona Coltea (zona verde amenajata intre Spitalul Coltea si Ministerul Agriculturii-sectorul 3)
  Valoare contract: 2,9 milioane lei;

  2. Denumire monument: Realizare monument "Al. I. Cuza"
  Autor: Ioan Bolborea
  Data amplasare: 2010
  Loc: Parcul Al. I. Cuza, Sector 3
  Valoare contract: 3,9 milioane lei

  Denumire monument: Reconstructie Monument "Lascar Catargiu"
  Autor: Ioan Bolborea
  Data amplasare: 2010
  Loc: intersectia str. Povernei cu str Viisoarei
  Valoare contract: 2,4 milioane lei

  Mai multe informații pe hotnews.ro


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!