• Ultimele știri

  marți, 20 decembrie 2016

  Românii îi DĂRÂMĂ pe străini! Bunătățurile românești rup lanţul supermarketurilor!

  Adunați în jurul preotului din satul Tibru (Alba), mai mulți fermieri și mici producători agricoli din Ardeal au decis să nu mai reprezinte doar o verigă neînsemnată pentru lanțurile de supermarketuri și s-au coalizat într-o cooperativă.  În urmă cu o săptămână, ei au deschis în Alba Iulia primul lor magazin, denumit Bunătățuri românești, unde comercializează numai produse proprii.

  Clientela s-a format imediat și a reacționat surprinzător de bine, cârnații și maioșul (caltaboș) având cea mai mare trecere în primele șapte zile.

  Autorii Bunătățurilor sunt legumicultori și horticultori din județele Alba, Cluj, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu. Ei s-au strâns sub umbrela CAHA (Cooperativa Agricolă Horticolă Alba), hotărâți ca rezultatele muncii lor să ajungă pe piață în condiții decente.


  La câteva zile după inaugurarea oficială, am vizitat și noi magazinul de Bunătățuri, deschis în Alba Iulia, pe bulevardul Revoluției 1989, la numărul 22.

  O scurtă trecere în revistă, la rafturi, este necesară. Puneți-vă centurile!

  Zacuscă cu gălbiori, sirop de păpădie sau soc, dulceață de pepene galben, dulceață de cireșe amare, hribi în saramură, smântână din lapte de bivoliță, pită pe vatră bătută de Sântimbru, dulceață de ardei iute și de ceapă, gem de măceșe, gem de coarne, gogonele murate, prăjituri de casă, brânzeturi de Țaga, păstrăvi vii de la Mitică, uleiuri de in și de rapiță presate la rece.

  Astea-s "titlurile" pe care am reușit să le parcurgem în fugă, atrași irezistibil de chemarea vitrinei cu mezeluri. În fața căreia am căzut pe gânduri.
  "Am primit: salam de mistreț, cârnaț de casă, jambon, paté porc de casă, cârnaț și carne în untură, sângerete pentru varză, salam de căprioară, salam de veveriță", citim un anunț de ultimă oră.

  Ochii fotoreporterului PressOne se umezesc, în spatele lentilelor rotunde. Urmează acest dialog cu vânzătoarele.

  - Adică cum salam de veveriță...?

  - Adică?

  - Adică veveriță se spune cui? Veveriță spuneți cui, la ce?

  - Veveriței.

  - Veveriței?

  - Da! E amestec de veveriță cu carne de porc.

  - Aoleu! Veveriță cu carne de porc...

  - Toată lumea-i sceptică. Câte veverițe ați prins, ne întreabă oamenii.

  - Exact, câte veverițe intră într-un salam? Dar acum m-am prins, intră lângă carnea de porc.

  - Vă dăm să gustați salam de veveriță?

  - Nu, nu, poate colegu'.

  - Nu, nu, mulțumesc.

  *

  La Bunătățuri românești, totul e pe gustate, spun femeile care se ocupă de clienți. De la pecia adusă din Sălaj, până la maioșul de Câmpeni.

  Citiți continuarea pe pressone.ro


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!