• Ultimele știri

  duminică, 25 decembrie 2016

  Povestea medicului de culoare care a operat peste 7.000 de copii români şi care s-a îndrăgostit definitiv de România

  Bunicii, părinţii şi copiii din zona de vest a României au auzit de el. Este vorba despre medicul Henry Osakwe (51 de ani), originar din Nigeria, care lucrează la Spitalul Judeţean Arad. Henry Osakwe a ales să urmeze facultatea de medicină în România. Aşa de drag i-a fost de ţara noastră încât nu a mai vrut să plece şi aşa s-au făcut


   30 de ani de când profesează în România ca medic chirurg pediatru, timp în care a avut peste 7.000 de intervenţii şi a consultat peste 50.000 de copii.

  Pasiunea lui pentru medicină a început pe când era în liceu. „Am început să prind drag de medicină deoarece fratele mamei mele a terminat medicina în Rusia, în 1969, iar eu eram ataşat de el. Am stat şi un timp cu el şi vedeam ce face şi mi-a plăcut. Era medic de familie şi era căsătorit cu o rusoaică”, spune Henry Osakwe.

  Henry spune că a venit pentru prima dată în ţara noastră în anul 1983. A început facultatea de medicină, însă a întrerupt-o câţiva ani. „Am fost un student pe cont propriu. Părinţii mei mi-au plătit facultatea. Am avut câteva probleme financiare şi a trebuit să plec în altă ţară să fac bani. Am fost în străinătate să lucrez şi apoi am revenit înapoi la studii şi am terminat facultatea în anul 1992. Aveam posibilitatea să rămân acolo deoarece câştigam bine. Am lucrat şi ca paznic la alimentară, şi la o firmă de telecomunicaţii. Astea sunt meseriile ca şi muncitor necalificat, înainte de a fi medic”, mărturiseşte nigerianul.

  Acesta a devenit medic specialist în anul 1996. Între anii 1997-1998 a plecat la schimb de experienţă în SUA, dar a revenit în ţara noastră. În anul 2004 avea să devină medic primar.

  „România mi-a plăcut pentru că am avut un alt unchi care a făcut facultatea aici. El mi-a povestit prima dată despre România. El a mers apoi în Iugoslavia şi l-am întrebat de ce să nu merg acolo la studii şi a mi-a spus că în România i-a plăcut mai mult şi datorită faptului că limba este mai uşoară ca slava. Am vorbit cu părinţii mei şi ei erau pregătiţi să îmi plătească taxa şcolară şi am optat pentru România”, mai spune medicul nigerian.


  În familia lui pe lângă cei amintiţi mai are un verişor care este medic în SUA, dar şi pe soţia lui cu care s-a căsătorit în anul 1996 şi care este bihoreancă, dar lucrează în Timişoara ca medic ginecolog.

  Medicul se implică în diverse campanii FOTO Claudia Untaru

  Henry Osakwe a mai fost o dată plecat din ţară, în anul 2010, când timp de patru luni a lucrat ca medic în Marea Britanie. „Nu voiam să mă întorc iniţial, am vrut să rămân în Marea Britanie, mai ales că Nigeria este o ţară commonwealth şi am multe în comun, începând cu limba. Întâmplarea de la îmbarcare dintr-un aeroport unde m-am întâlnit cu părinţii copiilor trataţi de mine în urmă cu ceva ani şi care mi-au spus că au şi ei un chirurg de copii pe care se poate baza în Arad. M-a topit ce-au spus şi mi-am dat seama că România are nevoie de mine mai mult şi am decis să mă întorc”, măturiseşte Henry.  Medicul spune că a ales chirurgia pediatrică pentru că îi plac copiii. „Îmi plac mult copiii şi din pricina faptului că le pot vorbi mai altfel, pe înţelesul lor. Îmi găsesc liniştea în mijlocul copiilor şi asta îmi este pasiunea, să-i influenţez în mod pozitiv”, adaugă medicul Osakwe.

  Aflați mai multe pe adevarul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!