• Ultimele știri

  miercuri, 21 decembrie 2016

  Miliardarul care a râvnit la aurul din Apuseni a fost arestat într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de "zeci de milioane de dolari"

  Omul de afaceri israeliani Benjamin "Benny" Steinmetz a fost arestat luni, la Tel Aviv, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de "zeci de milioane de dolari", fiind acuzat că a spălat bani şi a dat mită oficialilor din Guineea pentru a-şi promova interesele de afaceri în domeniul minier. Investigaţia este condusă de autorităţile din Israel în colaborare cu oficiali din Statele Unite, Elveţia şi Guineea. 


  Acest dosar se referă la cel mai mare zăcământ de minereu de fier din lume, Simandou, foarte disputat de mai multe companii miniere din întreaga lume. BSG Resources, firma lui Steinmetz, a câştigat în 2008 jumătate din drepturile asupra acestui proiect, estimat la 20 de miliarde de dolari. În 2010, omul de afaceri israelian a vândut această participaţie către grupul minier brazilian Vale SA, într-o tranzacţie de 2,5 miliarde de dolari. Până azi, brazilienii au plătit doar o tranşă, de 500 milioane de dolari, din banii datoraţi. În urmă cu doi ani, BSGR a pierdut toate drepturile în Guineea, după ce o comisie guvernamentală a constatat că există dovezi că procesul de acordare a licenţelor, în 2008, ar fi fost influenţat de fapte de corupţie. Steinmetz a declarat că acuzaţiile împotriva sa şi a BSGR fac parte dintr-o conspiraţie orchestrată de Rio Tinto Group, a doua mare companie minieră din lume, care ar încerca astfel să câştige drepturile de exploatare la Simandou. Rio Tinto a dezminţit acuzaţiile. Compania afaceristului israelian a fost implicată, în 2007, într-un scandal privind concesionarea unui zăcământ de diamante în Sierra Leone, a cărui miză s-a ridicat la 2,5 miliarde de dolari. Corporaţia lui Steinmetz le-a promis locuitorilor case noi, condiţii civilizate de trai, investiţii şi multe altele. Când africanii au cerut respectarea contractului, au fost împuşcaţi de armată ne informează cotidianul.ro

  Drumurile lui Steinmetz au ajuns şi în România. Nu demult, DNA a cerut arestarea preventivă în lipsă a patru oameni de afaceri israelieni implicaţi în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, în care Remus Truică şi Paul al României sunt inculpaţi. Aceştia sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. Cei patru oameni de afaceri sunt: Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin "Benny" Steinmetz şi Moshe Agavi.

  Stenogramele din dosarul retrocedărilor ilegale, în care sunt inculpaţi Remus Truică, Andrei Marcovici şi Dan Andronic, dezvăluie prezenţa în gruparea infracţională a lui Benjamin "Benny" Steinmetz, om de afaceri foarte interesat de resursele din ţara noastră. Cea mai importantă ţintă a lui Steinmetz, a cărei avere se ridică la 3,5 miliarde de dolari, o reprezintă aurul din Apuseni, în special cel de la Roşia Montană. El împreună cu oamenii de afaceri americani Seth Klarman şi John Paulson controlează compania Gabriel Resources, cea care a încercat să dezvolte o mină de aur în România, care implica distrugerea a patru vârfuri de munte. Au fost temeri că acest lucru ar lăsa în urmă un lac de reziduuri toxice, cu apă cu cianură. Confruntat cu manifestaţii ample de stradă, Parlamentul român a decis să nu dea curs acestei investiţii. Gabriel Resources nu s-a lăsat şi a acţionat România în judecată la Curtea de Arbitraj.

  Conform România Curată, Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase şi unul dintre bogaţii României, cu conecţiuni puternice în lumea politică şi de afaceri, a dezvoltat afaceri cu Steinmetz. Truică a cumpărat, potrivit România Curată, de pe bursa din Toronto unul dintre pachetele importante de acţiuni corporaţiei care voia să dea drumul la zăcământul aurifer de la Roşia Montană. Truică apare ca asociat cu 50% în firma BRG Residencial Consulting Services SRL, restul de 50% aparţinând unui offshore din BVI, Riverside Real Estate Corp Ltd din Insulele Virgine Britanice. Truică este administratorul firmei împreună cu Sandra Merloni-Horemans, o belgiancă ce conduce operaţiunile lui Steinmetz din mai multe ţări.


  Citiți mai multe pe cotidianul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!