• Ultimele știri

  miercuri, 21 decembrie 2016

  Bătrâna la care poştaşul vine numai cu bani mărunţi: „Nu îmi ajunge nici de pâine, dar ce să fac?”

  Cum să trăieşti în România cu o pensie de 3 lei? O femeie din Mehedinţi are un venit de urmaş de 3 lei. Femeia a cerut o recalculare la Casa de Pensii Mehedinţi, dar nu a primit nimic în plus. Elisaveta Stoican are 75 de ani şi locuieşte doar cu fiul său, şi el fără salariu.


  La Malarişca, un sat mic din nordul Mehedinţiului, unde abia mai trăiesc câteva suflete, pentru că tinerii au luat drumul străinătăţii, poştaşul bate în fiecare lună şi la poarta Elisavetei Stoican. Are grijă când ajunge la casa bătrânei să aibă întotdeauna mărunţi la el, fiindcă venitul ei este de doar 3 lei. Atât scrie pe cuponul Elisavetei Stoican în dreptul rubricii „Total drepturi” – 3 lei. Tanti Elisaveta îl întâmpină însă pe poştaş cu zâmbetul pe buze, bucuroasă mai mult că îi bate cineva la poartă. Cât despre banii pe care îi primeşte ne spune în glumă că nici nu ştie cum să-i chetuiască: ori să cumpere trei pâini ori lumânări când se duce la slujba de duminică.

  „Dacă el a murit eu am rămas cu 3 lei”

  „Nu îmi ajunge nici de pâine pe săptămână, dar ce să fac? Dacă aşa este legea. Soţul meu a lucrat pe la Baia Nouă, dar puţin a lucrat, că venea vara aici ca să facem casa. Aveam vite, copiii erau mici. Nu s-a interesat că el a muncit cu varniţa mult, a avut autorizaţie, dar nu a căutat, nu a umblat să-şi facă pensie mai mare. Pensia asta a avut-o de la armată şi de acolo a rămas cu 6 lei. Întâi i-au dat cinci lei, pe urmă i-au dat şase lei şi dacă el a murit eu am rămas cu 3 lei, pensie destulă”, povesteşte bătrâna.
  Elisaveta Stoican (75 de ani) locuieşte împreună cu fiul său, de 54 de ani, care a suferit un accident la picior şi acum nu are nici el un loc de muncă. Au vite şi muncesc pământul, de pe urma cărora pot să pună o felie de pâine pe masă.

  Ce spune Casa de Pensii Mehedinţi

  Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Mehedinţi spun că Elisaveta Stoican beneficiază ca urmaş după soţul decedat de o indemnizaţie de 3 lei şi că nu poate primi acea pensie minim garantată de stat întrucât nu are vechimea necesară. „Doamna este beneficiară de indemnizaţie după soţ, beneficiar al Legii 309 din 2002, şi aceste drepturi i se cuvin. E vorba de participarea soţului la această activitate pe care a avut-o ca militar la detaşamentele de muncă în perioada anilor 1950-1961. Ca să beneficieze de aceea pensie minimă trebuie să prezinte acte din care să rezulte că a fost în activitate, că a avut vechime”, a precizat Elisabeta Floreşteanu, director adjunct stabiliri plăţi prestaţii de la Casa de Pensii Mehedinţi.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!