• Ultimele știri

  joi, 29 decembrie 2016

  "Avem dovezi!" Erdogan acuza Occidentul ca sprijina gruparile teroriste, inclusiv Statul Islamic

  Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat marti Occidentul ca nu isi respecta promisiunile in Siria si sprijina acolo "grupari teroriste", printre care gruparea Stat Islamic (SI), relateaza AFP. "Din nefericire, fortele coalitiei nu isi respecta promisiunile", a declarat Recep Tayyip Erdogan in cursul unei conferinte de presa, organizata in comun cu omologul sau din Guineea, Alpha Condé, aflat in vizita la Ankara, conform Agerpres.  De la sfarsitul lunii august, Turcia a declansat o campanie militara in Siria, unde lupta in special impotriva SI si militiilor kurde pe care le considera "teroriste". Cel putin 37 de soldati turci si-au pierdut viata de la inceputul acestei operatiuni.

  Armata turca si rebelii sirieni pe care ii sustine incearca de mai multe saptamani sa cucereasca de la SI bastionul al-Bab, situat la vreo 25 de kilometri la sud de frontiera turca in provincia Alep, unde fortele guvernului de la Ankara au suferit saptamana trecuta importante pierderi.

  Presedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat faptul ca, in loc sa sprijine Turcia, Occidentul prefera sa vina in ajutorul SI, precum si al kurzilor din Partidul Uniunii Democratice (PYD) si al bratului sau armat, Unitatile de Aparare a Poporului (YPG), sustinuti de Washington.

  Occidentalii "sprijina toate gruparile teroriste, YPG, PYD, dar si Daech", a subliniat el utilizand acronimul arab al SI.


  "Este absolut evident", a spus el, dand asigurari ca Turcia dispune de fotografii ca probe.

  In noiembrie, cu prilejul unei vizite in Pakistan, Recep Tayyip Erdogan a mai afirmat ca occidentalii sprijina SI, declarand la acea data ca Occidentul "este alaturi de Daech" si ca armele jihadistilor sunt de fabricatie occidentala.

  Marti, presedintele Recep Tayyip Erdogan s-a aratat increzator, dand asigurari ca Turcia "a incercuit complet gruparea terorista Daech la al-Bab".

  "Da, avem martiri (...), dar nu este posibil niciun pas inapoi", a insistat el.

  "Ne vom continua drumul cu hotarare", indiferent daca fortele coalitiei isi vor respecta promisiunile sau nu, a adaugat liderul de la Ankara.

  Presedintele turc a adaugat ca Ankara si Moscova sprijina un plan pentru a reuni in jurul aceleiasi mese diferitele parti din conflictul sirian, cu ocazia unei intalniri la Astana, in Kazahstan.

  El a tinut sa adauge ca "gruparile teroriste" nu vor fi acceptate la reuniune si ca ar dori sa participe la aceasta si partenerii din Arabia Saudita si Qatar

  Reactia SUA, dupa acuzatiile lui Erdogan

  Statele Unite ale Americii au reactionat imediat dupa acuzatiile lansate de presedintele Turciei si le deziment complet, mentionand ca “acuzatiile sunt ridicole, SUA nu a sprijinit niciodata organizatiile teroriste”, conform BBC.

  Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat ca nu exista o baza reala pentru aceste acuzatii, dupa ce Erdogan a afirmat intr-o conferinta de presa ca SUA sustine de fapt organizatii precum Statul Islamic.

  “Ne-au acuzat ca noi sprijinim Daesh. Acum ei sunt cei care ofera sprijin acestor grupari ca Statul Islamic si celelalte. Este clar, avem dovezi cu poze, video si inregistrari” a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!