• Ultimele știri

  luni, 28 noiembrie 2016

  VIDEO: Protest față de indolenţa din Sistemul Sanitar! Se întâmplă! ”Alo, 112? Veniți urgent, ne omoară UPU!”

  Peste 100 de persoane protestează, pașnic, în fața Spăitalului Județean Satu Mare, după ce un tânăr a murit după ce a fost trimis acasă de la Urgențe. Sătmărenii și-au pus măști chirurgicale pe față pe care scrie ”Corupția ucide, ”Nepăsarea ucide”, ”Ignoranța ucide”, ”Fără pile poți muri”, ”Incompetența ne omoară” .


  Un medic va organiza duminică un protest în fața Spitalului Județean Satu Mare, după ce un tânăr a murit, spune organizatorul, din cauza medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe. Principalul organizator ese medicul stomatolog Călin Culcean, la evenimentul creat de el pe facebook sub numele ”Alo, 112? Veniți urgent, ne omoară UPU!” anunţându-și participarea peste 200 de persoane.

  ”Indiferența, indolența, neștiința, lipsa de empatie au dezumanizat acest serviciu atât de vital pentru noi, cetățenii județului Satu Mare. Ieri noapte, un alt om a murit cu semne mari de întrebare planând deasupra tratamentului primit la UPU. Următorii suntem noi, degeaba ne ascundem!”, a declarat medicul Călin Culcean. Protestul vine după ce un nou caz scandalos s-a petrecut la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. Un tânăr, se pare a fost agresat brutal în plină stradă, a fost supus unor investigații superficiale și apoi trimis acasă. După trei zile, tânărul a căzutdin cauza amețelilor pe care le avea în urma loviturilor primite. Se reîntoarce la spital, dar abia acum medicii își dau seama de gravitatea afecțiunilor. Din păcate, tânărul a intrat în comă și a murit sâmbătă pe patul de spital. Un tânăr din Satu Mare a fost găsit în urmă cu o săptămână inconștient, căzut pe stradă, la ora 3,20, de polițiști de la Ordine Publică. O ambulanță l-a dus pe tânăr la Unitatea de Primiri Urgențe. Potrivit medicului Călin Culcean, un apropiat al famileii tânărului, acesta avea o bicicleta sub el.

  Ce l-a lovit nu l-a mai lăsat să descalece, a fost fulgerător. Agenții de poliție constată imediat că tânărul este inconștient și anunță imediat serviciul de ambulanță. Agentul comunică starea de inconștiență anunțând că poate fi vorba despre etilism sau lovitură. Tănărul căzut începe să vomite și polițiștii îl întorc să nu se înece în propria-i voma. Mai apoi aceștia îi găsesc telefonul și având acces la agendă îi contactează familia. După aproximativ 3 ore petrecute pe patul spitalului, pacientul este trimis acasă.

  Mama tânărului află de la o asistentă medicală că fiul ei a fost în comă alcoolică și este îndemnată să îl ducă acasă. Nu s-a eliberat nicio foaie de externare, nicio indicație medicală. Medicul Călin Culcean spune că în momentul externării tânărul era încă într-o stare deplorabilă, era confuz și amețit, avea pierderi de echilibru și senzații de vomă.

  ”Tipic consumului de alcool, nu?”, întreabă ironic medicul sătmărean. A doua zi, tânărul traiește un coșmar, apar dureri violente de cap, amețeli, vomă, stari de confuzie, lipsa capacitații motorii și într-un final cade leșinat de pe un scaun și se lovește încă o dată violent cu capul de perete. Advertisment Soția speriată, cheamă ambulanța care de urgență îl transportă din nou la UPU. De această dată i se face un CT care relevă fractură craniană severă, contuzie cerebrală fronto-parietală, multiple hematoame intracraniene. ”Pentru că era agitat, medicul de gardă decide sedarea pentru a putea efectua examinarea CT. Doar că sedarea se pare că a fost supra dozată și pacientului îi scade concentrația de oxigen din sânge și este chemat medicul de la ATI. Acesta, justificat, evită riscul unei insuficiențe respiratorii care ar putea agrava starea pacientului și decide intubarea acestuia precum și inducerea unei come medicamentoase.


   


  Un coșmar, totul părea doar o mică problema și acum tânărul avea o situație incertă și semne agravante neurologice. În 48 de ore, creierul tânărului se inflamează atât de puternic încât apasă vasele de sânge și survine ireversibila moarte cerebrală”, relatează Călin Culcean. Sâmbătă, tânărul moare pe patul de spital. Conducerea Spitalului se apără și dă vina pe pacientul decedat, care și-ar fi dorit să plece prea repede acasă și nu a așteptat să i se facă alte investigații suplimentare. ”În data de 20.11.2016, la ora 3.46, la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul SJU Satu Mare, a fost adus, de o ambulanță, un pacient, bărbat în vârstă de 31 de ani. Pacientul a fost preluat de personalul de la Triaj și de medicul de gardă. Ora 3.46 e ora predării în UPU și ora preluării de medicul de gardă. Conform fișei întocmite la prezentarea în UPU, a relătarilor medicului de gardă, pacientul, care răspândea în jurul lui halenă alcoolică, era agitat, cu un mers nesigur, dar conștient, orientat temporo spațial, fiind capabil să ofere numărul de telefon al mamei lui, care a și fost contactată în minutele următoare.

  La examenul clinic nu s-au pus în evidență leziuni traumatice la nivel craniului”, se arată într-un comunicat remis presei de Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. Potivit conducerii spitalului, cât timp a fost în zona de supraveghere, pacientul s-a ridicat din pat și se plimba între paturile din salon, manifestând continuu dorința de a pleca din UPU fiind nemulțumit că i se adresează întrebări și considerând că e reținut peste voia lui. La ora 7.30, pacientul a părăsit Unitatea de Primire Urgențe însoțit de mamă și soție. ”În data de 21.11.2016, ora 17.05, același pacient a ajuns din nou la UPU adus fiind de SMURD cu o ambulanță TIM (Terapie Intensivă Mobilă). La prezentarea în UPU pacientul avea starea generală alterată și, conform fișei SMURD, la domiciliu a a avut o serie de convulsii tonico clonice.

  De asemenea, din fișa SMURD reiese că, anterior prezentării la Spital, în urma cu 2-3 zile, pacientul a acuzat cefalee persistentă tratată cu Naproxen. Având în vedere starea pacientului, leziunea pusp în evidență la nivelul lobului urechii drepte, s-a luat decizia efectuarii unei tomografii computerizate la nivelul craniului. În urma examenului CT s-a pus în evidență o fractura fronto-parietală dreapta cu focare hemoragice intraparenchimatoase. În vederea efectuării examenului CT pacientul a fost sedat, conform protocoalelor medicale în astfel de cazuri, iar apoi intubat pentru protejarea căilor respiratorii”, mai precizează conducerea Spitalului Județean Satu Mare. Conform protocolului pentru asemenea cazuri, s-a luat legătura cu Clinica de Neurochirurgie din Cluj unde s-au trimis imaginile CT. Specialiștii de la această unitate spitalicească au considerat că pacientul nu necesită o intervenție chirurgicală și că poate fi tratat la SJU Satu Mare. Drept urmare pacientul a fost internat la secția de Anestezie și Terapie Intensivă, s-a instituit tratamentul specific pentru asemenea cazuri fiind monitorizate în permanență funcțiile vitale. ”Din pacate starea pacientului s-a deteriorat rapid iar în data de 25.11.2016, în jurul orei 23.00 a decedat”, se încheie sec comunicatul spitalului. Sursa: Vocea.biz


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!