• Ultimele știri

  duminică, 13 noiembrie 2016

  TRUMP a început CURĂȚENIA. Musulmanii, INTERZIȘI. Primele incidente islamofobe / ACTUALIZARE

  Interdicţia de intrare a musulmanilor pe teritoriul nord-american, una din propunerile cele mai criticate ale lui Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a reapărut joi pe site-ul internet al acestuia, după ce dispăruse câteva ore - oficial - din motive tehnice, relatează vineri AFP, potrivit Agerpres.


  UPDATE: O femeie musulmană din Louisiana a recunocut că a inventat povestea pe care le-a spus-o poliţiştilor imediat după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte. Ea a reclamat atunci că a fost atacată de doi bărbaţi purtând haine cu emblema lui Donald Trump, care au lovit-o cu un obiect din din metal şi i-au smuls eşarfa hijab şi portofelul, a precizat pentru ABC News, şeful poliţiei din Lafayette.

  Lansată în decembrie 2015, dar niciodată repetată de atunci de către miliardar în timpul campaniei sale, această propunere foarte polemică a revenit joi pe site-ul internet al lui Trump, după ce mai mulţi jurnalişti semnalaseră dispariţia sa după votul de marţi. "Problema este pe cale de a fi gestionată şi va fi soluţionată în curând", a răspuns printr-un comunicat echipa de campanie a lui Donald Trump, întrebată de jurnalişti despre această dispariţie.

  Într-un comunicat, în decembrie 2015, candidatul republican lansase un "apel la sistarea totală şi completă a intrării musulmanilor în SUA, până când aleşii americani vor înţelege ce se petrece". În acelaşi text, Donald Trump evocase "atacurile oribile din partea oamenilor care nu cred decât în jihad şi nu au niciun respect pentru viaţa umană" şi "ura" a numeroşi musulmani faţă de americani. El nu a mai evocat apoi această propunere, chiar dacă ea rămăsese pe site-ul său internet.

  Între timp, au apărut primele incidente care par să aibă la bază ura față de musulmani. Poliţia investighează două presupuse agresiuni comise în California contra unor studente musulmane care purtau văl, unul dintre atacuri fiind descris ca un posibil act islamofob de către anchetatori, au anunţat joi autorităţile locale, informează AFP. Faptele s-au produs miercuri, a doua zi după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă.

  La universitatea din San Diego, două persoane au adresat unei tinere "comentarii despre preşedintele ales Trump şi musulmani", înainte de a-i fura acesteia lucrurile, a indicat poliţia care se ocupă de campus. Anchetatorii bănuiesc că este vorba de o agresiune cu caracter islamofob, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei, Ronald Broussard.

  "Comentariile vizând studenta o indică a fi fost o ţintă din cauza credinţei sale musulmane, precum şi pentru faptul că purta o ţinută tradiţională şi hijab", vălul musulman, au arătat preşedintele universităţii, Elliot Hirshman, şi un responsabil al poliţiei, Josh Mays, într-un comunicat. Presupusa victimă a plecat să caute ajutor şi la întoarcerea la faţa locului, însoţită de poliţişti, a constatat că şi maşina sa a fost furată, potrivit lui Ronald Broussard.

  Pe de altă parte, poliţia universităţii din San Jose, în nordul Californiei, anchetează agresiunea asupra unei alte studente, adaugă AFP. Un bărbat s-ar fi apropiat pe la spate de presupusa victimă, trăgând de eşarfa care îi acoperea capul, ceea ce i-a tăiat respiraţia şi a dezechilibrat-o, conform unui comunicat transmis studenţilor. "Nimeni nu a fost încă arestat", a precizat o purtătoare de cuvânt a universităţii, Pat Harris, pentru France Presse. "Suntem, desigur, foarte preocupaţi de ceea ce s-a petrecut în campusul nostru. Nimeni nu ar trebui să se confrunte cu acest gen de comportament la universitatea San Jose", a adăugat aceasta.

  Totodată, Asociaţia studenţilor musulmani din universitatea din New York a denunţat miercuri descoperirea numelui "Trump" scris pe uşa sălii lor de rugăciuni.


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!