• Ultimele știri

  luni, 28 noiembrie 2016

  Traian Băsescu, la Chișinău: Există un document care ne permite să facem unirea

  Frontierele în Europa pot fi modificate civilizat, astfel încât Republica Moldova și România să devină un singur stat. Acest lucru va fi benefic pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, a declarat fostul președinte de la București Traian Băsescu, aflat în prima sa vizită la Chișinău după obținerea cetățeniei moldovenești. 


  Acesta i-a transmis președintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, un sfat, în legătură cu intenția de a organiza un referendum privind vectorul extern al țării.

  Traian Băsescu a fost așteptat la Chișinău de aproape 700 de persoane, atâtea câte au încăput în sala Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, acolo unde a avut loc întâlnirea. Evenimentul a fost unul electoral, Băsescu venind la Chișinău alături de deputatul român Eugen Tomac, în calitate de președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), participând la lansarea candidaților formațiunii pentru un loc în cele două camere ale Legislativului de la București, Camera Deputaților și Senat – Contantin Codreanu și Doru Dendiu.


  „Din țara mea, în țara mea”

  Fostul președinte român a fost întâmpinat cu urale, aplauze și cu îndemnul de a „face unirea”. De fapt, Băsescu a vorbit de pe scenă înaintea moderatorului, spunând că „azi dimineață am plecat din țară de la mine și am venit tot în țară la mine”.

  Organizatorii întâlnirii dintre Traian Băsescu și cetățenii Republicii Moldova au pregătit câteva mesaje video, cu o selecție a celor mai cunoscute declarații făcute de fostul președinte al României. Astfel, au făcut deliciul publicului declarațiile lui Băsescu despre „visul de a reface România Mare”, propunându-i lui Vladimir Voronin (președintele Republicii Moldova în perioada 2001-2009) să conducă țara reîntregită, iar el să fie vicepreședinte; mesajul transmis următorilor șefi de stat de la Chișinău, inclusiv celor interimari, precum că „soluția de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România” sau răspunsul dat în 2011 unui parlamentar rus la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (care l-a întrebat dacă România are de gând să anexeze Republica Moldova și să formeze România Mare): „Vă rog să notați, că România nu are niciun fel de experiență în anexarea altor state”. La întrebarea „Ce urmează”, Băsescu răspunde „urmează să facem unirea”, subliniind că partidul pe care îl conduce este singurul din România care și-a asumat politic acest scop.
  Autor: Ion Surdu
  Continuarea pe moldnova.eu

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!