• Ultimele știri

  marți, 15 noiembrie 2016

  Surpriză de proporții MAJORE din partea ANAF. Va începe blocarea electronică a contului bancar

  Atentie la datoriile pe care le aveti la Fisc. ANAF-ul pregateste o modificare extrem de importanta a modului in care face popriri pe conturi. Fiscul vrea sa modifice modul in care face popriri pe conturi, in cazul celor cu datorii. De anul viitor, nu mai trimite scrisori bancii unde sunt conturile, ci le blocheaza electronic, a anuntat, joi, seful Fiscului, Dragos Doros.


  Potrivit sefului ANAF, masura ar scuti atat angajații fiscului, cat si pe cei ai băncilor de multe ore de munca, dar ar fi benefica si pentru contribuabili.

  „Spre exemplu, pentru o datorie la bugetul de stat, trebuie sa informam bancile, astfel incat acestea sa ne dea suma. Acum, acest lucru se face doar pe hartie. Adica ANAF pune documentul la Posta, ajunge la banca, care il trimite registraturii, este repartizat la personalul operational care instituie si executa poprirea. Sunt hopuri si sughituri si la noi si la Posta si la banci. E un proces cu multa interventie umana”, a spus Doros.

  Reprezentantii Fiscului discuta cu cei ai băncilor pentru a implementa automatizarea popririlor.

  „Vom face o aplicatie, unde se vor ierarhiza popririle si se vor executa platile„, a explicat Doros. Seful ANAF a adaugat ca masura va rezolva si una dintre marile nemulțumiri actuale ale contribuabililor, cea legata de poprirea tuturor conturilor chiar si pentru o datorie de mica valoare.
  Ce prevede mai exact aceasta modificare

  Masura detaliata de seful Fiscului este inclusa intr-un pachet de masuri lansate in dezbatere, recent, de Ministerul Finantelor.

  In pachet, ministerul propune „dezvoltarea metodelor de blocare/deblocare a conturilor bancare in timp real/prin intermediul schimbului de informatii si documente in mediu electronic, intre administratia fiscala si institutiile de credit la care acesti contribuabili au deschise conturi bancare„.

  Propunerea nu reprezinta, însă, un proiect oficial de modificare a legislatiei actuale, ci o intentie care ar trebui, ulterior, sa fie dezvoltata in masuri legislative. Potrivit Ministerului Finantelor, masura propusa ar avea ca efect „inlaturarea deficientelor legate de intarzierea ridicarii masurii popririi conturilor bancare in cazul stingerii obligatiilor fiscale, intarzieri care, de cele mai multe ori, afecteaza activitatea contribuabililor„.

  Concret, o astfel de masura ar avea ca efect pozitiv, pentru contribuabili, indisponibilizarea doar a unui cont si doar pentru suma efectiv necesara „pentru executarea creantei fiscale si nu toate din toate conturile, de la toate bancile„, sustine ministerul.

  „Bancile vireaza in conturile bugetare doar suma necesara acoperirii creantei executate, evitandu-se astfel in totalitate situatiile de restituire ulterioara a sumelor executate in plus„, se arata in pachetul fiscal.


  In plus, deblocarea conturilor bancare s-ar realiza in doar doua ore de la momentul in care s-a constatat ca a fost acoperita obligatia restanta, „fata de cel putin 10 zile in situatia actuala”,potrivit ministerului.

  Dupa implementarea masurii propuse de Ministerul Finantelor, Fiscul ar transmite electronic adresele prin care se infiinteaza poprireala Punctul central din ANAF, care va retransmite electronic adresele către bănci.

  Sursa: ziare.com

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!