• Ultimele știri

  joi, 10 noiembrie 2016

  ȘOCANT. Copiii de la școala din Văleni dau taxă de protecție, sunt bătuți, taie și cară lemne și au șobolani în clase

  Violența în școli nu e noutate, cum nu e o noutate nici violența în școala din cartierul Văleni din municipiul Piatra-Neamț, cunoscut ca fiind o zonă cu un grad de infracționalitate crescut. Pe fondul unui mediu abuziv acasă, al unui nivel de educație scăzut, al anturajului și al lipsei de implicare a cadrelor didactice și conducerii școlii,


   unii dintre elevii din Văleni îi terorizează la propriu pe cei mai mici, agresându-i, cerându-le taxă de protecție, furându-le mâncarea și banii de buzunar. Părinții s-au plâns administratorului școlii, au vrut să își transfere copiii la altă școală din oraș, dar fără succes, au ajuns să cheme și poliția la fața locului, nereușind, însă, să aplaneze conflictele.


  După ce au epuizat toate variantele pe care le cunoșteau ei, părinții copiilor agresați au apelat la publicația noastră

  printr-un telefon primit într-o vineri seară de la o mamă care ne-a solicitat ajutorul povestindu-ne cum copilul ei și colegii lui vin acasă bătuți, pe jos, pentru că sunt tâlhăriți de banii de autobuz, flămânzi că li se fură mâncarea și nimeni nu face nimic.

  Noi am mai primit în decursul timpului sesizări similare de la părinții din Văleni numai că de fiecare dată oamenilor le era frică să vorbească în fața camerei de luat vederi pentru a nu avea probleme cu rromii din zonă.  Considerând că un simplu articol despre un asemenea caz nu ar rezolva problema, am apelat la doamna viceprimar Luminița Vîrlan care a acceptat să meargă împreună cu noi, duminică, pe ploaie și prin noroaie, să stea de vorbă cu cele două mame care ne contactaseră. Mai bine de jumătate de oră doamna viceprimar a stat în ploaie și a ascultat ce i-au spus femeile, promițându-le că va face tot ce poate ca să rezolve problemele reclamate.  A doua zi, luni, doamna viceprimar Luminița Vîrlan, reprezentanți ai Poliției Locale din municipiul Piatra-Neamț și Inspectorul Școlar General, Viorel Stan, au mers alături de noi la fața locului, 


  am vizitat clasele, am discutat cu elevii și profesorii, iar actele de violență s-au confirmat. Dincolo de stadiul de Ev Mediu în care se află școala care pare a fi a nimănui, dincolo de faptul că centrala nu funcționează, iar copiii taie lemne cu toporul pentru a se încălzi la sobă, dincolo de faptul că mediul în sine pare ostil, copiii nu au absolut nicio vină că s-au născut în acea zonă.


  Din primul moment am sesizat mediul ostil cu care ești întâmpinat la această școală, unul cum vedem prin filmele cu cartiere rău famate, gangsteri, traficanți și mafioți, numai că totul este la o scară foarte mică. Micii infractori au deja definite mimica, gestica și comportamentul văzute probabil prin filme. Se organizează în mici găști și, nederanjați de nimeni, prind curaj și devin agresivi verbal și, la nevoie, chiar și fizic. Luat individual, fiecare elev cu comportament infracțional este doar o imitație de infractor autentic, dar în grup sunt pregătiți să agreseze orice adult care le stă în cale.


  Continuarea pe ziarpiatraneamt.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!