• Ultimele știri

  luni, 21 noiembrie 2016

  România are un submarin de luptă, dar de 20 de ani nu are baterii pentru el. Să nu râdă și curcile de asta?

  Rechinul, Marsuinul, Delfinul… Sunt nume ale unor celebre submarine românești de odinioară, de pe vremea celui de-al doilea război mondial! Acele nave nu mai există de mult. Însă România deține și astăzi un submarin. Unul care i-ar putea fi extrem de util la vremuri de restriște. Dar este ținut pe butuci. Am avut o agricultură, am pus-o pe butuci. 


  Am avut o industrie și am procedat aidoma. Nici măcar singurul submarin al țării, pentru construcția căruia s-au plătit zeci de milioane de dolari URSS-ului, n-a avut o soartă mai bună.

  Submarinul cumpărat de la sovietici în urmă cu 30 de ani a fost botezat Delfinul, după numele vechiului submarin care a fost folosit în ultima conflagrație mondială. Din acești 30 de ani, a funcționat doar 10. Apoi i s-au isprăvit bateriile. Așa, pur și simplu, ca la jucării. Și de-atunci nu ne-am învrednicit să i le schimbăm.

  Submarinul Delfinul, din clasa Kilo, a intrat în dotarea marinei militare cu 3 ani înainte de căderea comunismului și nu este deloc o jucărie. Nici măcar acum, în secolul XXI, nu se poate spune că este o armă învechită, depășită tehnologic. La vremea sa era printre cele mai performante din lume. Ar putea fi o navă de temut, dacă s-ar găsi bani pentru repunerea sa în funcțiune. Numai că apărarea națională a fost lăsată mereu mai la urmă (sau chiar de izbeliște), în ideea că nu ne va mai ataca nimeni niciodată.  Delfinul este un submarin deosebit de silențios, datorită învelișului special de cauciuc ce îl acoperă și are capacitatea de a combate submarinele nucleare. Nava se remarcă prin autonomia sporită și chiar și acum, la peste trei decenii de la construire, reprezintă o navă care i-ar pune serioase probleme unui eventual inamic ce ne-ar ataca de pe Marea Neagră. Se poate apropia de navele inamicului fără a fi detectat decât în ultimul moment, când deja a declanșat atacul nimicitor.

  Delfinul este dotat cu lansatoare pentru diferitele tipuri de torpile și se poate apăra cu rachete antiaeriene. Se spune că la un exercițiu militar efectuat pe vremuri, Delfinul nu a putut fi detectat de către avioanele și navele militare ale SUA. Astăzi, nu se știe dacă Delfinului îi va mai fi dat, vreodată, să străbată adâncurile și să părăsească portul pe cont propriu. După cum nu se știe dacă autoritățile vor găsi cândva banii necesari pentru baterii noi. Să fie o problemă atât de mare aceste baterii? Oare câte țări mai sunt în această situație, de a ține un submarin ancorat în port vreme de două decenii, din cauza lipsei acumulatorilor?

  Submarinul Delfinul este cea mai complexă armă din dotarea Armatei Române, achiziționată în anii ′80, din fonduri strânse cu mari sacrificii din partea populației. Oare chiar nu se puteau reduce alte cheltuieli publice pentru ca Delfinul să poată fi repus în funcțiune?

  Lună de lună se plătesc, în mod nemeritat, salarii și pensii imense către persoane care vor suporta rigorile legii penale, pentru fărădelegile comise în funcțiile publice deținute. Prin confiscarea și valorificarea averilor unor corupți dovediți și condamnați ori a unor hoți de rang înalt am pune Delfinul în funcțiune. Cu banii rămași… am mai achiziționa vreo două submarine. Sau avioanele multirol necesare pentru apărarea spațiului aerian al țării.

  Într-o zi s-ar putea să regretăm și să plătim din greu pentru faptul că Armata Română a fost neglijată atâta vreme!

  Autor: Tomi Tohaneanu

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!