• Ultimele știri

  miercuri, 9 noiembrie 2016

  Puşcărie până la 7 ani! Legea care pedepseşte cruzimea faţă de animale a fost adoptată

  Senatul României a aprobat, tacit, pe 1 noiembrie, o propunere legislativă care prevede majorarea pedepselor pentru cei care comit acte de cruzime împotriva animalelor, porivit Digi 24. Modificarea legislativă a venit din partea mai multor organizaţii pentru drepturile animalelor şi presupune ca actele de tortură asupra animalelor să fie 


  pedepsite cu amenzi, dar şi cu închisoare de la 2 la 7 ani. Legea urmează să fie discutată în Camera Deputaţilor, ca for decizional.

  În prezent, însă, potrivit legii de protecţie a animalelor, pedepsele maxime sunt foarte mici, de un an de închisoare, sancţiune care însă nu se aplică, în condiţiile în care, în România nu există instituţii puternice dedicate protecţiei animalelor, spun ONG-urile.

  La ora actuală, internetul este plin de filmări cu acte de cruzime comise împotriva animalelor. Cei găsiţi vinovaţi riscă de cele mai multe ori doar o amendă sau o pedeapsă de câteva luni de închisoare, cu suspendare. Mai mult, legea se aplică greu, în condiţiile în care nu există instituţii puternice dedicate strict protecţiei animalelor.

  „Legea, până în 2012, a fost cât de cât bună. Numai că în 2012, cu ocazia modificării Codului Penal, legea a suferit modificări numai în capitolul sancţiuni. Înainte, pedeapsa cu privare de libertate era de şase luni la doi ani, după ce a fost modificată a devenit de la trei luni la un an. În primăvara acestui an a apărut iniţiativa de refacere a acestor stricăciuni, de a le repara, ba mai mult de atât, de a mări cuantumul pedepselor. Pentru că, din păcate, în ultimii trei ani au apărut foarte multe cazuri”, spune pentru sursa citată Kuki Bărbuceanu, activist Vier Pfoten.

  „E un fenomen infracţional din ce în ce mai amplu, îngrijorător de amplu, zilnic asociaţiile se confruntă cu zeci de cazuri de cruzimi. Cruzimi oribile. Câini cu ochii scoşi, porci arşi de vii, câini cu toate cele patru labe tăiate (…), cai care zac la marginea drumurilor (…) Semnale mai clare şi mai ferme din partea societăţii civile nu ştiu. Autorităţile, vorbesc de poliţia MAI, încearcă să evite astfel de cazuri şi ne spun că nu prea au ce să facă, pentru că sunt prea mici pedepsele. Nu ţine de competenţa lor”, a susţinut şi Ioana Rosenberg, activist independent.

  În prezent, însă, în România există o singură persoană încarcerată pentru încălcări ale Legii protecţiei animalelor, pentru că a tăiat tendoanele calului unui vecin, cu o coasă, în timpul unei altercaţii. Pedeapsa cu executare pare a fi o excepţie, când vine vorba de protecţia animalelor. Uneori şi cazurile dovedite aşteaptă ani de zile o rezolvare în instanţă.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!