• Ultimele știri

  vineri, 11 noiembrie 2016

  Pași repezi spre vaccinarea obligatorie: Vlad Voiculescu: Legea vaccinării este gata şi va fi pusă în dezbatere publică foarte curând

  Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că Legea vaccinării este gata şi va fi pusă în dezbatere publică foarte curând, el precizând că în acest moment sunt stocuri pentru toate vaccinurile. „Legea vaccinării este finalizată, o vom pune în transparenţă foarte curând. (...) 


  Unul dintre scopurile legii vaccinării este tocmai acesta, de a ne asigura, de a ne da baza legală, de a oferi Ministerului Sănătăţii baza legală pentru a face stocuri. Legea vaccinării presupune că o să avem stocuri de un an de zile pentru toate vaccinurile", a spus Vlad Voiculescu. Ministrul a subliniat că, în acest moment, există stocuri pentru toate vaccinurile ne informează adevarul.ro

  „Avem stocuri de vaccinuri pentru toate vaccinurile în acest moment, există însă probleme de aprovizionare cu vaccinurile, asta nu este un secret, au existat dintotdeauna”, a spus Voiculescu.

  El a precizat că există stocuri şi pentru vaccinul antigripal. „Vaccin antigripal există, există de asemenea o achiziţie în curs pentru mai multe doze, ele sunt distribuite la direcţiile de sănătate publică şi apoi mai departe la medici”, a afirmat Vlad Voiculescu.

  Campanie de promovare a imunizării


  Ministerul Sănătăţii a lansat, miercuri, printr-un clip video şi un site web, o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea. Campania „Vaccinurile salvează vieţii” conţine un clip video care îl are ca protagonist pe actorul Victor Rebengiuc. El spune povestea războaielor din secolul trecut care au luat viaţa a 200 de milioane de oameni, în timp ce bolile care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare au omorât peste 600 de milioane de persoane.

  Mesajul clipului subliniază importanţa vaccinurilor pentru prevenţia unor boli care pot afecta grav sănătatea sau chiar viaţa oamenilor, precizează Ministerul Sănătăţii (MS).

  Pe lângă clipul video, campania conţine şi o pagină web dedicată vaccinării, desprevaccin.ro, unde pot fi găsite informaţii despre beneficiile imunizării, Programul Naţional de Vaccinare, despre vaccinuri, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi şi mărturii ale unor personalităţi publice care şi-au vaccinat copiii.

  Despre cardul de sănătate

  Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune, legat de sistemul cardului de sănătate, care este din nou nefuncţional, de luni, că, dacă contractul de mentenenţă câştigat de Teamnet nu va fi semnat de către reprezentanţii grupului, „atunci va fi schimbată strategia, pentru că este nevoie de o firma care să asigure fiabilitatea sistemului". „Dacă nu va fi o firmă, va fi alta”, a afirmat Vlad Voiculescu.

  „Există un contract de mentenanţă care a fost câştigat de Teamnet acum o lună şi ceva (..). Dacă Teamnet nu o să semneze contractul, aşa cum este legal, atunci cu siguranţă ne vom schimba strategia, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îşi va schimba strategia. Va exista o altă măsură (...). Casa are nevoie de o firmă care să asigure fiabilitatea sistemului. Dacă nu va fi o firmă, va fi alta”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

  Contractele de mentenanţă la sistemul cardului de sănătate şi la platforma de asigurări de sănătate, în valoare de peste 5 milioane de euro, cu fost câştigate de grupul Teamnet, însă nu au fost semnate. Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este nefuncţională, de luni, 7 noiembrie, din cauza unor noi probleme tehnice.

  Despre contractele managerilor de spitale


  Ministerul Sănătăţii lucrează la mai multe ordine de ministru, dar şi la o Ordonanţă de Urgenţă în care se va preciza clar cine poate candida pentru postul de manager de spital şi ce va trebuie să facă un manager de spital, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

  Ministrul Sănătăţii a menţionat că în acest moment, la toate spitalele mari din Bucureşti, dacă ar vrea să aducă un manager al unui spital mare din Europa, nu ar putea face acest lucru deoarece nu îndeplineşte condiţiile legii.

  „Legea noastră spune că trebuie să fie medic primar sau cadru universitar ca să fie manager. Lucru pe care eu nu-l pot întelege. Managerul trebuie să fie manager. El trebuie să se asigure că medicii şi personalul din spital au resurse pentru a oferi servicii de calitate. Vom avea în acest sens o schimbare de paradigmă. Vom avea o ordonanţă de urgenţă şi vom avea o serie de opt acte normative de ordin de ministru care să schimbe modul în care managerii de spital sunt selectaţi”, a afirmat Voiculescu.

  Despre achiziţiile din Sănătate

  În ceea ce priveşte economiile din sănătate, ministrul a spus că acestea se pot face prin achiziţiile centralizate.

  „Achiziţiile centralizate de medicamente oncologice sau achiziţiile centralizate de medicamente antibiotice. Este ceea ce am început de şase luni şi ceea ce o să lăsăm în urmă. Procese de achiziţii centralizate pentru ambele tipuri de medicamente. Sumele sunt de câteva sute de milioane de lei. Este lesne de înteles c[ una este ca fiecare spital să-şi cumpere mediamente pentru el, şi alta este să existe un acord cadru la nivel naţional”, a completat Voiculescu.

  Sursa: adevarul.ro


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!