• Ultimele știri

  luni, 7 noiembrie 2016

  Mormânt de peste 5000 de ani, cu podoabe şi obiecte "extrem de rare", descoperit în Prahova

  Un mormânt care datează de acum peste 5000 de ani a fost descoperit, pe un câmp din zona Parcului Industrial Ariceştii Rahtivani, transmite corespondentul MEDIAFAX. Mormânt de peste 5000 de ani, cu podoabe şi obiecte "extrem de rare", descoperit în Prahova


  Potrivit arheologilor, în mormânt au fost descoperite osemintele a patru persoane care provin din Epoca Bronzului.

  "Este un mormânt care are o vechime de 5.000 de ani, poate chiar 5.100 de ani, realizat într-un tumul de pământ. Este un mormânt cu mai mulţi indivizi. Foarte important este un vas descoperit în partea de vest a gropii, el datează din cultura Coţofeni, o cultură care nu e specifică Munteniei, ci mai curând Transilvaniei, Olteniei. Asta arată nişte relaţii”, a declarat Alin Frânculeasa, arheologul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

  "Mormântul pe care l-am descoperit este foarte interesant. Până acum am descoperit resturi de la patru defuncţi. Majoritatea nu se află în conexiune anatomică, ceea ce indică manipularea post-mortem. Pe măsură ce le vom scoate o să ne dăm seama dacă măcar unul dintre ei este aşezat în poziţie chircită, aşa cum era ritualul”, a declarat, la rândul său, arheologul Bianca Preda.

  De asemenea, în mormânt au fost descoperite şi podoabe.

  “Podoabe din cupru, din scoică. Important este şi un pumnal din silex. Sunt extrem de rare", a afirmat Alin Frânculeasa.

  Oasemintele vor fi trimise la Institutul Naţional de Antropologie.

  Arheologii prahoveni au descoperit, în perioada 10 - 24 octombrie, la Păuleşti, trei morminte din care cel principal conţinea doi indivizi. Defuncţii erau aşezaţi în poziţie chircită, aveau inventare funerare formate din vase din lut, podoabe din scoică, cupru, argint, dar şi o secure din cupru. De asemenea, în groapa unui mormânt era depus ocru roşu. Mormintele datează din perioada începutului epocii bronzului şi au o vechime de 5200-4900 ani.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!