• Ultimele știri

  sâmbătă, 5 noiembrie 2016

  Ministrul Voiculescu: Parlamentarii dau mită electoratului. Nu țin cont de nimic. Pentru că pot

  Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat dur, acuzându-i pe parlamentarii români că se ocupă, în prag de alegeri, cu „mituirea" diverselor categorii de electorat „pentru cumpărarea votului oamenilor”.


  „Mecanismul este simplu: i-ați văzut mai tăcuți în ultimele săptămâni ... a fost pentru că își negociau locurile pe listele propriilor partide. Acum au trecut la ce știu de asemenea bine: la salarii și sporuri înainte de alegeri pentru cumpărarea votului oamenilor. Nimic altceva decât gălețile care se dădeau nu cu mult timp în urmă. Sigur, cu alt impact bugetar și pentru alt tip de electorat, dar cu aceeași intenție, cu același calcul cinic la bază. Nu îi vezi așa de eficienți decât atunci când își votează propriile pensii și beneficii”, a declarat pentru Republica.ro ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.


  Ce s-a întâmplat aseară. Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni seara, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal, potrivit Agerpres. Astfel deputații au votat luni solicitarea Sanitas prin care sporurile personalului tehnic vor fi calculate la nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, salariile angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se majorează din decembrie cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016, iar lefurile personalului din învățământ cresc cu 15%.

  Impactul bugetar: 3-4 miliarde de lei. „E un moment trist pentru România”

  Prezent la ședința comisiilor ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a precizat că aplicarea amendamentelor va avea un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

  „Suntem într-un moment în care poate eu nu am experiența politică să-l interpretez... Este un moment trist pentru Romania, un moment în care cu miza electorală ne permitem să ne jucăm cu așteptările și credințele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uită și așteaptă să aibă o viață mai decentă", a spus Pîslaru, citat de Agerpres.

  Ministrul Sănătății: Sindicaliștii din Sănătate obțin voturi pentru patronii politici

  Pe de altă parte, în legătură cu momentul declanșării grevei Sanitas, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune, în interviul pentru Republica, faptul că a fost ales „clasic, înainte de alegeri, în acord cu PSD”, comentând că „de data asta nici măcar nu au mai încercat să ascundă acest lucru”.


  Întrebat cum vede declanșarea grevei Sanitas în contextul în care în această perioadă au fost lansate mai multe atacuri la adresa Guvernului tehnocrat, Vlad Voiculescu spune că miza de această dată nu mai este să dea jos un guvern de altă factură politică, ci „să obțină ce își doresc ca sindicaliști - asta este în regulă - dar și să obțină voturi pentru patronii politici”.

  „Cu alte cuvinte, să dea ocazia binefăcătorilor - în speță parlamentarilor PSD - să arate că pot. Că pot trece peste orice rațiuni de responsabilitate bugetară - alocând dintr-un foc aproape 2 miliarde de lei fără niciun studiu de impact, fără nicio analiză prealabilă, pe baza unor amendamente ridicate de unul sau altul, în funcție de propriile interese, peste orice principii de bună guvernare, mărind salarii, sporuri cu câteva săptămâni înainte de alegeri. Asta în timp ce noi - guvernul Ciolos - ne-am străduit în aceste luni să justificăm fiecare ban alocat în plus - către gărzile medicilor, de pildă - și am pus de fiecare dată în loc măsuri de raționalizare a cheltuielilor pentru a păstra un echilibru bugetar și așa fragil”, a explicat pentru Republica.ro ministrul Vlad Voiculescu.

  Ministrul observă că regulile de a nu majora salarii și sporuri în lunile dinaintea alegerilor „se aplică doar unora”, adăugând că „parlamentarii nu țin cont de nimic. Pentru că pot”.

  „Sistemul sanitar are nevoie de o salarizare corectă. Categoriile de personal la care face referire propunerea celor de la Sanitas, am spus-o de mai multe ori deja, sunt cele care ar trebui vizate în primul rând la o rectificare a salarizării din acest sistem. Problema este însă din nou abordată la repezeală, pe genunchi, prin amendamente puse la grămadă și votate pe ultima sută de metri. Ce va aduce asta? Câteva rezolvări punctuale, însoțite însă de mai multe frustrări, de mai multe inechități, și probabil de o spirală a revendicărilor salariale ale altor categorii de salariați din sectorul public. Și mai multe certitudini: că nimic nu se poate construi pe baze raționale, solide. Că regulile - de exemplu să nu crești salarii și sporuri în lunile dinaintea alegerilor - se aplică doar unora. Că parlamentarii nu țin cont de nimic. Pentru că pot”, a comentat ministrul Sănătății.

  Ministerul Sănătății a contestat în instanță greva Sanitas și a solicitat magistraților să stabilească dacă este legală sau nu. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, organizația sindicală nu a parcurs etapele obligatorii prevăzute de lege pentru declanșarea unei greve.

  Sursa: republica.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!