• Ultimele știri

  luni, 28 noiembrie 2016

  Liviu Dragnea: Vrem să eliminăm toate imunităţile, inclusiv pentru preşedinte

  Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă seara, la România TV, că el şi partidul său doresc modificarea Constituţiei în anul 2017, pentru eliminarea imunităţilor tuturor demnitarilor, inclusiv în ceea ce îl priveşte pe preşedintele ţării, potrivit News.ro. Liviu Dragnea a subliniat că, de altfel, conform Constituţiei în vigoare, şeful statului poate fi cercetat şi acum, dar nu poate fi judecat şi a dat asigurări că, 


  dacă PSD va câştiga alegerile, procurorii vor putea să ancheteze pe oricine, fără nicio presiune.

  ”Eu vreau să dispară imunităţile din Constituţia României, dar nu numai pentru parlamentari, ci şi pentru preşedintele României, şi nu e vorba de Iohannis, ci de orice preşedinte. Dacă am spus că nimeni nu e mai presus de lege, atunci nu există... La noi nu există posibilitatea ca, dacă un preşedinte de exemplu este prins cu sacul cu bani, dacă omoară pe cineva, poate să stea preşedinte cinci ani de zile fără probleme. Or, aşa ceva nu e în regulă”, a afirmat Dragnea.

  El a menţionat că, potrivit prevederilor constituţionale, preşedintele poate fi judecat doar pentru înaltă trădare.

  ”Dar dacă face o faptă penală îngrozitoare, de ce să nu dea socoteală? Eu nu cred că va face sau nu ştiu dacă a făcut, dar dacă cumva a făcut în legătură cu acele retrocedări de imobile? Şi poate ar trebui să ştim. Nu avem dreptul să ştim?”, a adăugat Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

  Liderul PSD a precizat, însă, că şi cu actuala Constituţie preşedintele poate fi cercetat: ”În Constituţie scrie că preşedintele nu poate fi judecat, nu scrie că nu poate fi anchetat. Această şmecherie care a fost folosită pentru Traian Băsescu nu ne păcăleşte. Deci, preşedintele poate fi anchetat, poate fi cercetat. Nu poate fi trimis în judecată decât atunci când nu mai e preşedinte, dar nimeni nu opreşte pe nimeni să-l cerceteze ca preşedinte”.

  Întrebat dacă, în cazul în care va câştiga PSD alegerile, există şanse mari ca preşedintele să fie anchetat, Dragnea a răspuns: ”Asta decid procurorii. Eu vreau să garantez tuturor că, dacă noi vom câştiga, îi asigur de lipsa oricăror presiuni de oriunde, vor avea posibilitatea într-adevăr, nu posibilitatea clamată până acuma şi folosită demagogic, ca într-adevăr să poată să ancheteze pe oricine, chiar pe preşedinte dacă este cazul”.

  Liviu Dragnea a spus că el şi PSD susţin modificarea Constituţiei în anul 2017, chiar în primul semestru, pentru eliminarea imunităţilor ”pentru oricine”.


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!