• Ultimele știri

  duminică, 13 noiembrie 2016

  În România, firmele ROMÂNEȘTI sunt EXCLUSE de la ajutoarele de STAT!

  AJUTOARE DE STAT. Companiile românești nu se încadrează la criteriile stabilite de Ministerul Finanțelor pentru acordarea ajutoarelor de stat. Ca un făcut, în fiecare an, acești bani sunt încasați de multinaționale și grupuri străine de firme. Companiile românșeti sunt sărite din schemă pentru că nu obțin punctajul necesar la grila concepută de Finanțe


  Banii au ajuns de multe ori și la firme care au doar 10 angajați sau la companii care nu și-au ridicat rata rentabilității după primirea ajutorului financiar. Dimpotrivă, respectivele companii s-au declarat mai puțin rentabile în ciuda ajutorului acordat.  Datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că în perioada 2007-2015 s-au acordat 720 de milioane de euro ajutoare de stat de care au beneficiat 91 de companii. 


  18,5% din volumul total al ajutoarelor de stat a fost încasat de două grupuri multinaționale ne informează agroinfo.ro

  Dintre companiile care au beneficiat de acești bani de la stat, 12 aveau mai puțin de 10 angajați, iar 19 au încheiat cu pierderi anul în care au primit ajutor de stat. Sprijinul financiar acordat de stat, se pare că nu le-a ajutat pe aceste companii să-și crească rata rentabilității. Dimpotrivă. 63 de companii aveau o rată a rentabilității, înainte de a primi ajutorul de stat, de 4,51%, iar după încasarea banilor rata rentabilității a scăzut la 3,84%.

  Șase companii multinaționale din industria auto au beneficiat de ajutoare de stat mai mari de 100 milioane de euro. O companie din cele șase a beneficiat de două ori de ajutor de stat, o dată în 2008 când a încasat 28,02 milioane de euro și a doua oară în 2012 când a încasat 35,21 milioane de euro.  Ministerul Finanțelor a acordat și ajutoare de stat firmelor care aparțin aceluiași grup.


   De exemplu, un grup de firme a primit 5 ajutoare de stat în valoare totală de 335 milioane de euro, iar un alt grup de firme a beneficiat de 4 ajutoare de stat în valoare de 270 milioane de euro. Între firmele ajutate de stat nu figurează nicio companie românească.

  Cifrele au fost dezvăluite de Cristian Pârvan, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, într-o conferință despre ajutoare de stat și fonduri europene, organizată la București de Business Mark.

  Grila făcută de Ministerul Finanțelor pentru acordarea acestor ajutoare a fost făcută în așa fel încât nu s-au calificat și firme românești. Ideea este că sunt firme românești mari care au protestat public pentru că nu au primit ajutoare de stat. Noi am propus extinderea ajutorului de stat, de la 100 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, și să fie finanțate și firme românești,declară Cristian Pârvan, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, exclusiv pentru AGROINFO.

  Oamenii de afaceri români cer ca Ministerul Finanțelor să includă în această grilă de acordare a sprijinului financiar și TVA (taxa pe valoare adăugată). Multinaționalele ar exporta 100% TVA pe când firmele românești exportă doar o parte, undeva la 20%, spune Cristian Pârvan. O altă cerință este să existe printre firmele care beneficiază de aceste ajutoare și producători români, nu doar firme care aduc în România materia primă din alte țări și asamblează la noi produsele. Practic, folosesc doar forța de muncă românească. Concret, spune reprezentantul AOR, ajutoarele de stat să fie acordate și pe baza numărului de subfurnizori locali cu care lucrează firma care solicită acest ajutor.

  Sursa: agroinfo.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!