• Ultimele știri

  vineri, 11 noiembrie 2016

  Germania datorează României peste 99 miliarde euro. Din păcate autoritățile române refuză să facă demersuri de recuperare

  Demonstrarea datoriei pe care nemţii o au către România este un demers al doctorului în economie Radu Golban, un român stabilit în Elveţia şi care în urma unei discuţii, ne-a pus la dispoziţie unul din documentele care atestă faptul că România se află printre statele care au de luat bani de la Germania.


  Radu Golban a explicat pentru capital.ro că în afară de Elveţia, toate celelalte state au renunţat la datoria de la Germania. Se pare că o formulare ce apare în Tratatul de Pace de la Paris, semnat la vremea aceea de ministrul de externe Gheorghe Tătărescu, ar demonstra faptul că România renunţă la alte obligaţii financiare ale Germaniei, cu excepţia datoriei de dinainte de Război.

  Practic, datoria nu poate fi contestată de nimeni pentru că mai există documente istorice care o atestă (Comisiei Bergier – comisie de anchetă a Elveţiei, instituită în anul 1998, pentru a analiza tranzacţiile cu aur în timpului celui de al doilea război mondial, Arhiva Germaniei; numărul de registru al arhivei germane din Berlin este: R 2 / 222; dosarul cuprinde ultimul extras de cont al Casei de compensaţie). Problema care se pune este dacă există vreun document care să arate că România ar fi renunţat la aceste datorii, iar până acum nu pare să existe un astfel de act.

  Am găsit solduri neachitate a Casei de Compensaţie, la finele anului 1944, de un 1.126.000 mărci imperiale. Înainte de obţinerea datelor am ştiut că a existat în timpul celui de-al doilea război mondial, începând cu anii 30 un model monetar de colaborare europeană numită Uniunea de Clearing”, a spus Golban la o emisiune TV cu ceva timp în urmă.

  Practic, datoria reprezintă oldul aferent relaţiilor comerciale româno-germane derulate în baza acordului de cliring din anul 1935.

  Conform lucrărilor de specialitate, la nivelul anului 1944, soldul activ pentru România rezultat ca urmare a operaţiunilor de cliring româno-german depăşea 1 miliard mărci imperiale.

  În replică, consilierul BNR Adrian Vasilescu, a declarat că “nu avem date din care să reiasă că Germania ne e datoare această sumă”.

  În timp ce Banca Națională a României a declarat că nu deține dovezi prvind această datorie, Bundestagul german confirmî în răspunsul oficial trimis că exista într-adevăr un sold în favoarea României de 1,126 miliarde de
  mărci imperiale.

  Cei care au înaintat solicitarea spun că acest sold ar putea avea acum o valoare de până la 99 de miliarde de euro.

  Acești bani nu se pot converti în cash, spun nemții, pentru că acordul, deși semnat în 1939, a intrat în vigoare în 1940, adică în timpul războiului, ceea ce înseamnă că nu poate intra sub incidența formulării din Tratatul de Pace de la Paris, de care vorbeam în articolul trecut.

  Se pare că o formulare ce apare în Tratatul de Pace de la Paris, semnat la vremea aceea de ministrul de externe Gheorghe Tătărescu, ar demonstra faptul că România renunţă la alte obligaţii financiare ale Germaniei, cu excepţia datoriei de dinainte de Război.

  Doctorul în economie Radu Golban ne-a confirmat pentru capital.ro știu despre datoria Germaniei către România și acest subiect a fost discutat în Parlamentul german, însă nemții nu au niciun interes să recunoască faptul că, la un moment dat în istorie, au fost ajutați de către o țară mai slabă precum România.

  Consilierul BNR Adrian Vasilescu a declarat că “nu avem date din care să reiasă că Germania ne e datoare această sumă”.

  Preluare de pe www.capital.ro

  Din ce in ce mai multe evenimente petrecute in Romania ultimilor 20 de ani releva faptul ca in conducerea tarii se afla persoane care nu apara interesul national ci cel al marilor puteri.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!