• Ultimele știri

  vineri, 18 noiembrie 2016

  Economistul-șef al BNR: Noi nu avem ce să căutăm în zona euro. Să fie foarte clar!

  Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, sustine ca tara noastra nu are ce cauta in zona euro cu o mentalitate de tipul "mesterul Manole". "Romania sta foarte prost, cultural vorbind, in ceea ce priveste cum ar trebui sa fie atunci cand va intra in zona euro. O sa exemplific cu trei domenii: efort continuu si nu heirupism, 


  spirit comunitar si nu individualism, respectarea angajamentelor, a contractelor si a semnaturilor puse pe tratate", a explicat miercuri Lazea, la o dezbatere privind aderarea Romaniei la zona Euro.

  In ceea ce priveste efortul continuu, economistul-sef al BNR este de parere ca societatea romaneasca functioneaza pe principiul mesterului Manole.

  "La noi, societatea are suflu scurt, se apuca de o chestie, dureaza cateva luni, se schimba Guvernul, se ia totul de la zero. Proiectele lungi, care sa se continue in timp, peste ciclul electoral, se pot numara pe degetele de la o mana.

  Cu o asemenea mentalitate noi nu avem ce sa cautam in zona euro. Sa fie foarte clar! Cu o mentalitate de tipul Mesterul Manole, ce construieste unul astazi, maine darama celalalt, nu avem, cultural, ce sa facem in zona euro. Efortul continuu, de lunga durata, este ceea ce trebuie. Clasa politica ar trebui sa spuna (in parcursul catre euro - n.red.) ca noi ne pregatim de o cursa de maraton si nu de una de 100 de metri", a subliniat Lazea.

  Potrivit acestuia, reformele trebuie sa inceapa inainte de intrarea in zona euro si sa continue si dupa. Lazea a aminitit momentul aderarii la Uniunea Europeana, in 2007, cand Romania "a cucerit reduta" si apoi s-a relaxat.

  "Daca nu poti, mai bine nu intri. Pentru ca in zona euro daca intri si apoi te relaxezi, patesti ca Grecia, Portugalia si asa mai departe", a adaugat oficialul BNR.

  Apel la spiritul comunitar

  Al doilea domeniu mentionat de Valentin Lazea in privinta convergentei culturale este legat de spiritul comunitar versus individualism.

  "In zona euro, ceea ce se cere este capacitatea de compromis, de a cauta consensul, de a te aseza la masa si de a discuta cu ceilalti, nu 'descurcareala' pe cont propriu. Atata timp cat suntem individualisti, nu avem ce cauta in zona euro. Esecul Greciei este in primul rand un esec cultural. Ei sunt inca mai individualisti decat romanii, dar romanii sunt mai individualisti decat spaniolii, portughezii si italienii. Noi, cu acest accent pe 'eu' nu pe 'noi' nu avem ce cauta in zona euro", a mai spus Lazea.

  El a vorbit si despre necesitatea ca romanii sa invete sa isi respecte angajamentele si a dat cateva exemple de restante in acest caz.

  "Cum sa fi credibila ca tara cand ai un MTO (medium term objective - n.red.) fiscal pe care il atingi si apoi pleci de langa el, cand Legea responsabilitatii fiscal-bugetare este o hartie care nu valoreaza nici cat cerneala cu care a fost scrisa?", a mentionat economistul-sef al BNR.

  In opinia acestuia, elita romaneasca nu este capabila sa imprime in acest moment un astfel de comportament romanilor.

  "Aceste aspecte culturale, daca nu sunt rezolvate, si elitele nu au dat semne in acest sens, adauga inca o dimensiune, mai grava decat convergenta, la parcursul catre euro", a incheiat Lazea.

  Sursa: ziare.com

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!