• Ultimele știri

  marți, 8 noiembrie 2016

  Cum va ajunge Rusia lui Putin mai puternică decât era URSS-ul lui Stalin

  Problema cu un judoka e că știe să-ți folosească propria forță împotriva ta. De aia nici nu prea poți să-l forțezi. Trebuie să-l închizi inteligent, cu răbdare, ca la șah, căutându-i vulnerabilitățile. Când un judoka are și abilități de șahist, ba chiar și o forță militară care, nu o fi cea mai tare de pe planetă, dar sigur nu poate fi ignorată, 


  atunci chiar ar trebui să te temi de el, să-l eviți, dacă nu poți să îl înfrângi. Poți cel mult să-l hărțuiești până îl obosești. Vladimir Putin are toate aceste calități la un loc și le folosește într-un mod în care ceilalți lideri ai lumii n-au nicio șansă să-l anticipeze.

  În timp ce occidentalii se chinuie să înțeleagă ce fel de musulmani sunt alauiții ăștia care au invadat Europa, Putin își joacă singura carte ce îi conferă controlul Mediteranei de Est, așa cum nici Petru cel Mare, nici Ecaterina și nici chiar Stalin nu au reușit îl aibă. O să revenim mai târziu asupra scopurilor rusești, ceea ce trebuie să reținem deocamdată este faptul că Rusia se comportă din nou ca o putere globală, intervenind în Siria cu aviație, tancuri, infanterie și artilerie grea, fără ca America să facă ceva împotrivă. Ba chiar, bombardamentele coordonate ale americanilor asupra Statului Islamic arată mai degrabă faptul că SUA este gata să accepte această realitate căci, așa cum spuneam la început, mai bine eviți un judoka ce joacă șah și mai are și câteva bombițe nucleare prin buzunare.

  Israelul este la rândul său în șah, neștiind nici el cum să reacționeze și așteptând să vadă care dintre cele două Puteri va rămâne dominantă în zonă, căci America este mai degrabă dezangajată, iar Rusia e pe val.Mediterana de Est este dominată acum de cele trei baze navale rusești, două în Siria și una în Cipru și în timp ce SUA au reluat relațiile diplomatice cu Iranul (dușmanul de moarte al Israelului) Rusia, îi ține la respect pe evrei cu posibilitatea livrării de rachete S300 care ar anula nu numai capacitatea tehnică a Israelului de a bombarda la nevoie o bază nucleară din Iran, dar instalate pe teritoriile din Siria sau Liban, controlate de Hezbolah, aceste rachete antiaeriene cu rază lungă pot anula de fapt supremația aeriană a Israelului chiar și asupra propriului său teritoriu.


  Intrarea Rusiei în conflictul din Siria schimbă radical comportamentul puterilor implicate în acesta, dintr-un motiv simplu de înțeles… Dintr-o dată, acest conflict local, capătă potențialul de a deveni zonal, regional sau chiar mondial (e posibil să intre și China). Asta dacă marile puteri nu reușesc să se evite. Dacă reușesc să se evite și să nu-și provoace pagube directe, asta tot nu înseamnă finalul războiului, sau al crizelor colaterale (cum este și cea a refugiaților) singurul efect fiind, de fapt, o reîmpărțire teritorială și manifestarea Rusiei ca putere mondială. Mondială înseamnă pe toată planeta. Mie însă mai mult de Europa îmi pasă.

  Europa, Franța și Germania, între prostiile americanilor și viclenia lui Putin  Marea problemă a teoriilor conspirațiilor este că nu admit defecțiuni. Viața este plină de defecțiuni. Chiar un plan mondial dacă faci, el se va schimba după două minute căci, din cauza complexității oamenilor, viitorul nu poate fi prezis. Ei bine, nu 100%. Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie făcut un plan. Din contră, jucătorul care are unul, va avea inițiativa și cele mai mari șanse de reușită.

  Europa, dacă mai are vreun plan, acesta nu mai este proactiv ci reactiv. Europei i se întâmplă lucruri iar apoi se străduiește să le dreagă. Așa s-a întâmplat, prima dată în Ucraina. Europa nu era pregătită nici pentru Revoluția de la Kiev și, cu atât mai puțin, de războiul de tip nou, declanșat apoi de ruși. Adevărul este că Europei nu-i pasă de Ucraina. Și nici de Orientul Mijlociu nu i-ar fi păsat dacă nu intervenea criza refugiaților.

  Într-un fel, Franța și Germania, puterile dominante, dau acum o notă de egoism întregii Uniuni, căci pe plan internațional sunt puteri leneșe, atrofiate, acrite și de dominația americană, dar și adormite de criza de două decenii a URSS.

  Ca să vă dau un exemplu foarte concret, deși a fost principalul afectat prin prețul plătit, europeanul nu a înțeles explozia prețului țițeiului care, în mai puțin de un deceniu (1999 – 2008) a sărit de peste zece ori. Scumpirea hidrocarburilor a revitalizat Rusia, a scos-o din beția lui Boris Elțin, iar occidentalului nu i-a păsat. Credea că e acolo, partener cu orice țar ar fi venit, dar s-a dovedit că Putin era altfel. 

   
  Problema cu nesimțirea asta pe termen lung este că ea expandează… Europei nu i-a păsat nici de Turcia, iar apoi Turcia a început și ea să se manifeste expansiv, ba chiar Europei nu i-a mai păsat nici de Grecia, lăsând-o într-o beție a banilor ieftini ce au scufundat-o în corupție, marxism și, inevitabil apoi, a căzut în sfera de influență a Rusiei. Și ce? Care-i problema cu Rusia? și-o fi zis neamțul, doar Rusia depinde de banii pe care noi îi plătim pentru gaze. Ba nu! Gazul este resursa, dependența este taman pe dos.

  Europa s-a trezit, dacă s-o fi trezit, abia când frontiera Schengen a căzut (în Grecia, nu în Ungaria) și când și-a dat seama că Cehia-Slovacia-Ungaria, placa turnantă între estul și vestul continentului este dominată de euroscepticism sau chiar filo-putinism.

  Ce va face Europa atunci când, umflată de rolul din Siria, Rusia va începe să-și manifesteze autoritatea de la Baltica și până la Marea Neagră? Cum va reacționa când Estonia se va trezi cu turiști verzi, fără însemne, conducând blindate în loc de merțane și făcându-și selfie-uri cu akm-ul pe 
  piept? V-am mai spus, provocare unei țări NATO prin destabilizare va fi singura cale de a demonstra nefuncționarea Alianței. Sau vă imaginați că într-un astfel de caz puterile nucleare vor ataca Rusia? Haida, de! Dar dacă înainte de Tallin omuleții ăia verzi vor face o vizită (balon de încercare) la Chișinău? Este că nici noi, nici nemții și, cu atât mai puțin penibilul de Hollande (care crede că poate scoate țări din UE când vrea el) nu avem un plan pentru astfel de situații?


  Un articol de Moise Guran. Continuarea pe biziday.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!