• Ultimele știri

  luni, 7 noiembrie 2016

  Cioloș: Așteptăm semnale concrete pentru accesul produselor agro-alimentare românești pe piața chineză

  Premierul Dacian Cioloș spune că așteaptă "semnale concrete" din partea autorităților chineze pentru accesul produselor agro-alimentare românești pe piața chineză. Cioloș a vorbit despre dezvoltarea schimburile comerciale între 


  România și China în contextul participării sale, sâmbătă, la cea de-a 5-a reuniune a șefilor de guverne din statele Europei Centrale și de Est și China, în format 16+1, organizată la Riga, în Letonia.

  "Așteptăm semnale concrete din partea autorităților chineze pentru accesul produselor agro-alimentare românești pe piața chineză. Mă gândesc în primul rând la carne și la produsele din carne. Există deja acces pentru un operator pentru carne de porc, dar ne așteptăm și la alți operatori, (...) și în alte domenii în producția de carne", a declarat premierul Cioloș, sâmbătă, în timpul unor declarații de presă acordate la Riga, conform unei înregistrări publicate pe pagina de YouTube a Guvernului.


  Potrivit premierului, este necesară acordarea certificatelor de export care să permită accesul acestor produse românești pe piața chineză.

  "E vorba de acreditarea companiilor românești, care produc carne și care doresc să exporte. Această acreditare se face cu fiecare caz în parte, pornind și de la situația sanitar-veterinară a acestor întreprinderi românești și aici, Autoritatea Sanitar-Veterinară este în contact cu autoritatea similară din China, însă e nevoie și de un impuls la nivel înalt pentru acest lucru. Cunosc bine acest subiect încă de pe vremea când eram comisar european și știu că dincolo de partea tehnică e nevoie de un impuls și la nivel guvernamental", a spus Cioloș.

  Șeful Guvernului a mai afirmat că este interesat și de dezvoltarea turismului între cele două țări.

  "În acest sens, s-au făcut deja pași pentru a se facilita partea administrativă a obținerii vizelor pentru turiștii chinezi, care vizitează România, și (...) ar exista o oportunitate chiar a unor chartere din China, cu destinație București, destinație directă", a explicat Cioloș.

  Totodată, acesta a spus că, în marja summitului, urma să aibă întâlniri bilaterale cu prim-ministrul chinez, Li Keqiang, și cu cel leton, Maris Kučinskis.

  "Am avut contacte cu mai mulți prim-miniștrii care (...) sunt prezenți aici", a spus Cioloș, dându-i exemplu pe omoloaga sa din Polonia, pe prim-ministrul slovac și pe premierul sârb.

  Continuarea pe agerpres.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!