• Ultimele știri

  joi, 24 noiembrie 2016

  Bocancii militarilor elvețieni sunt fabricați în România pe salarii DE NIMIC

  Bocancii destinati militarilor elvetieni sunt fabricati in Romania de angajati platiti cu salarii foarte mici. Dezvaluirea a fost facuta in cadrul unei emisiuni de televiziune difuzate de postul SRF si a starnit vii comentarii.


  Armata elvetiana cumpara incaltaminte pentru trupe, mai exact peste 80.000 de perechi, comanda urmand sa fie suplimentata la anul cu alte 50.000 de perechi. Bocancii sunt fabricati de muncitori romani care primesc pentru munca lor un salariu de mizerie, relateaza site-ul 20minute.ch, care citeaza emisiunea "Rundschau".

  Luata in vizor este firma italiana AKU, care a obtinut contractul cu armata elvetiana. Bocancii sunt insa facuti intr-o fabrica din nordul Romaniei, de 250 de angajati platiti cu salariul minim de 300 de franci pe luna (aproape 1.200 de lei), adica 2 franci pe ora, dupa cum a calculat reporterul emisiunii care a vizitat fabrica respectiva.

  Banii sunt prea putin pentru traiul familiei si plata darilor, s-au plans muncitorii, sub protectia anonimatului.

  Reprezentantii AKU s-au aparat, insa, explicand ca "salariile acordate corespund salariului minim pe economie in Romania" (1.250 de lei).

  "Nu noi am stabilit salariul minim, ci Parlamentul Romaniei", au aratat ei cu degetul.

  In plus, angajatorii spun ca aplica legea si platesc dublu orele suplimentare, prin urmare salariul minim este doar cel de pornire.

  Activistii pentru drepturile omului atrag insa atentia asupra atributiilor ce revin conducereii armatei elvetiane la acest capitol.

  "Guvernul elvetian este responsabil. In calitate de cumparator, el este cel care dicteaza conditiile, in termenii stabilirii pretului, ceea ce are o influenta asupra salariilor muncitorilor", a sustinut Corina Ajdre, activist la ONG-ul "Clean Clothes Campaign".

  In opinia ei, salariile din Romania sunt mentinute la un nivel foarte scazut pentru ca produsele sa ramana competitive. Cei care tin la eticheta "fabricat in Europa" nu vor sa se stie ca muncitorii lucreaza in conditii mai proaste decat cei din Asia, a mai subliniat ea.

  Pe de alta parte, activista recunoaste ca nu exista alte restrictii impuse prin lege decat cele minimale, cum ar fi aceea de a nu fi pusi la munca minori, asa ca salariile depind doar de bunavointa angajatorului.

  Membri ai intreg spectrului politic din Elvetia s-au aratat surprinsi si indignati de situatia dezvaluita.

  "Nu sunt impotriva producerii echipamentului peste hotare, dar el nu ar trebui sa fie fabricat in conditii de lucru inumane", a comentat Jakob Buchler, membru al Partidului Crestin Democrat, citat de swissinfo.ch.

  Mai mult, acesta a spus ca trebuie luate masuri, cum ar fi revizuirea cadrului legal.

  La randul ei, Priska Seiler Graf (Partidul Social Democrat) considera ca efortul facut de guvern pentru reducerea cheltuielilor va distruge reputatia tarii. "Trebuie sa redefinim standardele astfel incat asemenea situatii sa nu mai fie posibile", a adaugat ea.

  Si alti politicieni au cerut revizuirea legii astfel incat produsele achizitionate de armata elvetiana sa tina cont de anumite standarde sociale sau ecologice.

  Sursa: ziare.com

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!