• Ultimele știri

  duminică, 27 noiembrie 2016

  Al treilea cel mai sigur blindat din lume. Secretele blindatului apreciat de englezi, dar care nu-i bun pentru Armata Română

  “La nivel de laude sunt buni. Ne-am săturat de ei”. Aşa se exprimă sindicaliştii atunci când sunt întrebaţi de interesul acordat de şefii din Romarm, Ministerul Economiei sau Ministerul Apărării industriei de apărare şi mai cu seamă unuia dintre cele mai bune posibile produse de export – Transportorul Blindat (TBT) 8x8.


  Transportorul, produs de Automecanica din Moreni, este unul dintre cele mai sigure de pe piaţă la ora actuală însă nici măcar armata română nu îl cumpără ne informează adevarul.ro

  Al treilea cel mai sigur blindat din lume, construit cu 50.000 de euro

  Programul TBT a apărut în urma deciziei Ministerului Apărării Naţionale din 2010 şi prevedea înlocuirea vechilor blindate ale armatei. În primă fază s-au acordat 50.000 de euro pentru etapa primară de proiectare. După această proiectare Automecanica nu a mai primit niciun leu, deşi, rând pe rând, responsaibili din Romarm, Ministerul Apărării sau Ministerul Economiei au promis, la faţa locului, că vor da milioane de lei pentru continuarea programului.  “Efectuarea testelor s-au facut pe banii Automecanica. Anul acesta minisitrul Tudose a promis că vom primi o finaţare de 3,9 mil lei pentru cercetatre, însă, armata românâmă nu este. La nivel de laude ne-au săturat de ei. Acesta este un transportor de clasă mare. Este comparabil cu ce fac nemţii de la Rheinmetall din Germania, primii din Europa. Vecinii noştri se mişcă mult mai bine. Sârbii au dat ordin industriei de apărare şi şi-au făcut propriul transportor blindat deşi nu aveau o istorie bogată ca noi în acest domeniu. Acum îl vând în Bangladesh. Cehii la fel au şi ei blindatul lor. Armata noastră mergem pe zero. De ce să funcţioneaze industria românească şi să nu meargă bine alţii?” se întreabă mâhnit Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni şi totodată secretarl naţional pe probleme de securitate şi apărare la Sindicatul „Solidaritatea Metal”.


  TBT lipseşte cu desăvârşire de la târgurile internaţionale de armament

  Chiar dacă este unul dintre cele mai bune produse ale industriei de apărare din ultimii ani, Romarm nu s-a preocupat de promovarea blindatului la unul dintre cele mai de succes târguri de armament din lume, care a avut loc în Turcia la mijlocul acestei luni.
  “Secretarul de stat pe probleme de industria de apărare Sorin Encuţescu a venit personal la noi şi ne-a spus că ar fi bine să fim prezenţi în Turcia. A indicat foarte clar dacă vrem să fim văzuţi, trebuie s[ mergem acolo. Aici este vinovat directorul Automecanica Moreni care trebuia să îşi ia toate măsurile şi să facă presiuni asupra Romarm ca să îl sprijine să participe. Era o rampă de lansare acolo, unul dintre cele mai importante târguri din lume. Dacă vrei să fi prezent în lumea bună a armamanetului e inadmisibil să lipseşti de la târguri foarte importante, cum a fost el din Turcia, pentru că ştim foarte bine regiunea geopolitică a lor: Asia-Europa. Romarm e companie de comercializare şi ar fi trebuit să aibă tot interesul să prezinte astfel de utilaje. Din punctul meu de vedere, măsurile trebuie să ajungă până la demitere împotriva lor. În afară de Expomilul nostru, care e şi-aşa foarte sărac, nu am fost pe nicăieri. Atât timp cât nu eşti agresiv pe piaţă, cât nu încerci să promovezi cu agresivitate produsele tale, e clar că nu mai esti recunoscut făcând parte din câmpul ăsta mare şi important al producătorilor de armament”, spune Constantin Bucuroiu.

  Continuarea pe adevarul.ro 

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!