• Ultimele știri

  miercuri, 19 octombrie 2016

  Victor Ponta a îndatorat România cu peste 25 miliarde euro între 2012 și 2015

  Raportul Curții de Conturi a României pentru anul 2014, care scoate la suprafață proastă gestiune și disprețul Guvernului PSD la adresa banului public, nu reprezintă decât o fațetă a incompetenței și a lipsei de proiecte care au caracterizat Guvernul Ponta, în cei patru ani cât s-a aflat la guvernare.


  Românii trebuie să știe că în cei patru ani cât s-a aflat la guvernare, PSD a împrumutat România cu peste 100 miliarde lei. Astfel, datoria publică brută a urcat de la 193,2 miliarde lei la începutul anului 2012, la peste 268,68 miliarde lei în luna noiembrie 2015. Dacă mai adăugăm la această diferență și angajamentele bugetare pe care le-a luat PSD și Victor Ponta înainte de a pleca la guvernare, adică peste 3% din PIB, rezultă o creștere a datoriei guvernamentale de peste 100 miliarde lei în numai patru ani.

  Oricine ar constata o asemenea evoluției a stocului datoriei publice ar crede că România s-a aflat, în perioada 2012-2015, într-o criză profundă, poate chiar într-o situație mai rea decât Grecia, și a fost nevoită să se împrumute pentru a funcționa. Nimic mai fals !

  Victor Ponta și PSD au preluat România, în anul 2012, pe o creștere economică sustenabilă, care a devenit în anii următori una dintre cele mai importante creșteri economice din spațiul Uniunii Europene. Mai mult, până și Grecia a reușit în anul 2012 să reducă datoria publică iar, în anii următori, să stabilizeze nevoia de împrumuturi.

  Românii trebuie să știe că PSD și Victor Ponta au îndatorat România, în perioada 2012-2015, cu o sumă cel puțin egală cu împrumuturile contractate în perioada cea mai dificilă a crizei economice, 2009-2011 și că în anul 2016, peste 10 miliarde lei merg numai în contul dobânzilor aferente datoriei publice.

  Poate cel mai grav lucru este faptul că, din cei peste 100 miliarde lei împrumutați, Guvernarea PSD nu a demarat nici un proiect major pentru România și nici măcar proiectele demarate anterior nu au fost finalizate corespunzător. De aceea, anul 2015 va rămâne în istoria României drept anul 'minus' kilometri de autostradă, sau anul fără nici un proiect major de investiții.

  Dacă vom analiza cu maximă rigoare concluziile din rapoartele succesive ale Curții de Conturi a României pentru anii 2012-2014, vom constata imediat unde s-au scurs cele peste 100 de miliarde de lei pe care le-a împrumutat PSD. Mare parte dintre banii publici cheltuiți ineficient au luat calea cadourilor electorale, distribuite generos de către guvernanții PSD către administrațiile conduse de primarii din propriul partid, fie din bugetele ministerelor, prin ordin de ministru, fie direct, de către Victor Ponta, din fondul de rezervă al Guvernului, prin hotărâri de guvern. Din păcate, banii au fost folosiți doar în scopuri electorale, doar pentru partid, doar pentru PSD, iar românii și copiii lor vor trebui să plătească datoriile făcute de Victor Ponta și guvernarea PSD.

  Analiză realizată de fostul ministru de Finanțe Gheorghe IALOMIȚIANU, declarat în anul 2011 de prestigioasa publicaţie "The Banker", ministrul de Finanţe al anului în Europa.

  Sursa: curentul.info

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!