• Ultimele știri

  miercuri, 26 octombrie 2016

  UDMR: Maghiarii din România nu îşi doresc să fie intimidaţi pe pământul lor natal. Cerem ca în oraşele Transilvaniei să înceteze acţiunile de tipul vânătorii de vrăjitoare

  UDMR reacționează după ce 84 de participanți la un miting din Târgu Mureș au fost amendați. Uniunea susține că aceasta este o ”vânătoare de vrăjitoare îndreptată împotriva comunității maghiare” și că aceasta trebuie să înceteze.


  ”Restricţionarea libertăţilor comunităţii maghiare trebuie să înceteze! Considerăm inacceptabil şi revoltător faptul că, la Târgu-Mureş şi la Cluj, autorităţile restricţionează dreptul maghiarilor de a organiza adunări publice şi de a folosi simbolurile lor. UDMR protestează faţă de faptul că, la Târgu-Mureş, Jandarmeria a amendat 84 de persoane care au participat, de Ziua Libertăţii Secuieşti, la o demonstraţie paşnică, fără incidente, iar la Cluj, cu ocazia marşului paşnic din 15 martie, Jandarmeria a solicitat insistent îndepărtarea unui drapel considerat , cu toate că, în România, acel simbol este perfect legal”, se arată într-un comunicat UDMR, citat de Mediafax.

  Uniunea mai consideră că sentimentul de siguranță al comunității maghiare, oricum diminuat, este și mai mult afectat de abuzurile instituționale ce încalcă dreptul la liberă exprimare.

  ”Cerem cu insistenţă ca în oraşele Transilvaniei să înceteze, pentru totdeauna, aceste acţiuni de tipul vânătorii de vrăjitoare îndreptate împotriva comunităţii maghiare. Este evident că, atât la Târgu-Mureş, cât şi la Cluj, angajaţii Jandarmeriei au acţionat din exces de zel împotriva oamenilor paşnici, prezenţi la sărbătoarea comunităţii maghiare. Solicităm insistent ca responsabilii pentru siguranţa ordinii publice să fie preocupaţi de atenuarea pericolelor publice reale şi nu de amendarea oamenilor paşnici, sau de îndepărtarea drapelului Transilvaniei ori, în alte cazuri, a steagului secuiesc”, se mai arată în comunicat.

  "Maghiarii din România nu îşi doresc să fie intimidaţi în mod constant pe pământul lor natal”, conchide Kelemen Hunor.

  Potrivit UDMR, jandarmii au dat 84 de amenzi în cuantum de 70.000 de lei unor participanți la un miting desfășurat în 10 martie la Târgu Mureș, cu ocazia Zilei secuilor martiri. La Cluj-Napoca, pe 15 martie, cu ocazia Zilei maghiarilor de Pretutindeni, jandarmii au legitimat mai multe persoane care aveau asupra lor steagul Transilvaniei și au solicitat acestora să nu îl mai afișeze.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!