• Ultimele știri

  luni, 17 octombrie 2016

  Singurătatea şi sărăcia bunicilor uitaţi de lume în Apuseni: „Am îmbătrânit. Nu ştiu ce-o să fac la iarnă...“

  Nicolae Moişiu şi Salvina Stanc sunt doi bătrânei de 84 de ani şi 80 de ani care locuiesc în vârf de munte, în cătunul Ciocăneşti, comuna Mogoş, din Apuseni. Locuiesc singuri de zeci de ani şi au ajuns aproape la capătul puterilor. Rudele pe care le mai au fie au uitat de ei, fie sunt tot în vârstă şi nu mai pot să îi ajute.


  Tanti Salvina şi Nea Niculiţă, cum sunt cunoscuţi cei doi în cătunul de pe munte, stau la circa 1 kilometru unul de altul. Au fiecare câte o locuinţă veche, din lemn, acoperită cu paie, cum numai în Apuseni mai există. Cei doi bătrâni reprezintă o clasă socială pe cale de dispariţie: oamenii munţilor, care s-au născut, trăit şi care, cel mai probabil, vor muri aici ne informeaza 
  adevarul.ro

  Femeia a fost căsătorită timp de şapte ani, dar a rămas văduvă de tânără şi de atunci locuieşte singură în bordeiul ei. Bătrânul nu a fost însurat niciodată. Amândoi au trăit din creşterea animalelor şi din agricultura de subzistenţă pe care au putut să o practice pe lângă casă. Nefiind angajaţi niciodată, nu au pensie. Au, în schimb, fiecare un ajutor social în valoare de 100 de lei pe lună pe care îl primesc de la primărie. Cu această sumă de bani trebuie să supravieţuiască o lună întreagă. Nu au nici rude care să se intereseze de ei şi să îi mai viziteze din când în când. Femeia mai are un frate care are aproape aceeaşi vârstă ca ea, iar bătrânul doar nişte nepoţi care au ”uitat” de el.

  Lemnele şi petrolul, nevoile imediate pentru iarnă

  Tanti Salvina mai poate avea grijă de doar 8 găini. Mai ţine pe lângă casă câteva pisici şi doi câini, pentru pază. Nea Niculiţă mai are 11 oi, dar face cu greu faţă nevoilor de îngrijire a acestora. Cei doi mai au vecini, însă aceştia locuiesc la distanţe cuprinse între 500 de metri şi 1 kilometru. În cătunul Ciocăneşti mai sunt 10 case, în timp ce satul de care aparţin, Valea Barnii, este ceva mai mare având circa 60 de locuitori. Nevoile imediate ale celor doi bătrâni sunt lemnele şi petrolul. Au nevoie de lemne pentru a se încălzi pe perioada iernii şi de petrol pentru a avea lumină la lămpi.

  Tanti Salvina în faţa casei vechi din lemn din cătunul Ciocăneşti

  Curentul electric a fost şi este în continuare un lux mult prea mare pentru aceştia. Salvina Stanc şi Nicolae Moişiu vor pleca dintre noi, foarte probabil, fără să aibă energie electrică acasă. Au trăit toată viaţă doar la lumina lămpii, s-au obişnuit cu acest lucru şi nu vor mai mult din acest punct de vedere. ”Dacă nu reuşesc să aduc ceva lemne nu ştiu ce o să fac la iarnă. Este greu aici pe munte, singur, dacă nu ai ajutor. Am cerut la primărie, da nu ştiu dacă o să dea. Nu îmi trăbă multe, câteva acolo ca să pot trece iarna”, spune tanti Salvina.

  Continuarea pe adevarul.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!