• Ultimele știri

    vineri, 14 octombrie 2016

    ȘACALUL și-a făcut apariția în România și bagă ciobanii în sperieți

    ȘACALUL și-a făcut apariția în România și bagă ciobanii în sperieți, o serie de atacuri asupra animalelor de la stână fiind înregistrate în mai multe județe din țară printre care se numără și județul Alba. Şacalul este originar din India, de aici a trecut prin Iran în Turcia,


    a traversat Grecia, Albania şi Bulgaria iar de aici a ajuns în ţara noastră. A ajuns la noi acum 50-55 de ani şi în prezent este semnalat în sudul ţării, în principal în Dobrogea.

    Este o specie care s-a adaptat complet condiţiilor de la noi, în prezent efectivele de şacali sunt în creştere. În anii cu ierni grele din lipsă de hrană, multe exemplare migrează din Ucraina, Serbia şi Bulgaria de unde vin la noi şi atacă în haită stânele de oi ne informeaza 
    buzznews.ro

    Unde atacă șacalul


    - 66 de mioare au fost sfâşiate pe loc, iar altele 15 rănite în apropiere de Buziaş.

    - Sătenii dau nas în nas cu şacalii aurii în Giurgiu pe lângă pădurea Cioflecu. Şacalul auriu a devenit de-al casei în unele păduri din Călăraşi. Anul acesta au fostîmpuşcaţi câteva zeci, scrie gândul. info

    - în zona Dobrogei, Munteniei, dar şi în sudul Olteniei. Doar în judeţul Gorj, au fost număraţi peste 100 de şacali

    - în Timiș, şacalii produc pagube mari pe fondurile de vânătoare iar ciobanii spun că aceştia sunt mai periculoşi decât lupii

    - în Alba, vânătorii trebuie să le înjumătăţească

    Specialiştii susţin că atacurile şacalilor în haită vor duce la dispariţia pelicanului, care este meniul preferat al prădătorului, relatează libertatea.ro 

    Despre șacal


    Şacalul(Canis aureus), este strămoşul câinilor spit din India şi orient, ca mărime se situează undeva între lup şi vulpe. Greutatea corporală este cuprinsă între 12-18 kg, trăieşte în jur de 12-14 ani. Culoarea variază foarte mult de la culoarea galben-aurie, roşcată, fumurie, brună.

    Ziua trăieşte în vizuină iar noaptea iese la vânat. Se hrăneşte cu păsări ce cuibăresc la suprafaţa solului, mici rozătoare, insecte, reptile, hoituri, dar şi cu fructe, seminţe, cereale şi legume. Atunci când atacă cu succes în haite, ucid cu eficienţă oi, iezi, capre, mufloni, măgari, mânji de cai care păşunează singuri. Atacă atât vânatul mic cu păr şi pene cât şi vânatul mare. Nu se dă în lături nici de la căprioare, cerbi, pui de mistreţi.

    Haita are în fruntea ei un conducător de obicei acesta este o femelă. În Delta Dunării şacalii fac pagube însemnate în efectivele de pelicani pe care îi vânează, le distruge cuiburile şi le mănâncă ouăle. În plus a apărut o lege care interzice să se vâneze în Delta Dunării, şacalii înmulţindu-se într-un ritm fantastic.

    Duşmanii cei mai mari ai şacalului după om sunt vulpea, lupul, râsul şi marile păsări răpitoare. Între şacal şi câine au loc adevărate lupte pe viaţă şi pe moarte, mai ales atunci când atacă turmele de oi şi capre. S-a observat că acolo unde efectivele de şacali sau înmulţit, vulpea aproape că a dispărut. Se impune un control efectiv pentru ţinerea sub control a efectivelor de şacali.

    Şacalul are mirosul, auzul şi văzul foarte dezvoltate. Preferă pădurile liniştite din zonele de câmpie şi deal, mai puţin în cele de munte, bogate în vânat mic respectiv iepuri, potârnichi şi fazani. Este un animal feroce care dacă se simte strâmtorat este în stare să atace omul. Este un înotător excelent, se poate îmblânzi foarte uşor, devenind repede credincios omului. Se împerechează uneori şi cu femelele de câini.

    Atinge maturitatea sexuală la un an, se împerechează în luna februarie, fată după 62 de zile între 6 şi 8 pui. Aceştia sunt orbi în primele două săptămâni, ei însă devin independenţi destul de repede respectiv la 3-4 luni. Poate făta şi de trei ori pe an. Şacalul este şi sanitarul pădurii deoarece se hrăneşte şi cu hoituri, în plus el reuşeşte să prindă în principal animalele bătrâne şi bolnave, el făcând şi o selecţie naturală a vânatului.

    Cum se vânează


    Se vânează cel mai uşor şi mai sigur la goană cu arme cu ţevi lise cu alice de 3,5-4,0 mm. Se pot vâna şi la pândă la trecători şi cadavre sau chiar şi la dibuit. Sezonul de vânătoare la şacali este în perioada 15 mai-31 martie. Trofeul îl constituie blana.

    Datorită faptului că şacalul produce pagube foarte mari în efectivele de vânat şi la animalele domestice, ţările europene în care efectivele sunt prea mari, pregătesc o lege care să pună capăt înmulţirii peste măsură a acestuia.

    Sursa: buzznews.ro

    Politică

    România

    Urmăriți-ne pe Google+

    Urmăriți-ne pe Twitter!

    Urmăriți-ne pe Youtube!