• Ultimele știri

  sâmbătă, 15 octombrie 2016

  „Mama razboiului este in faza de gestație”…

  Președintele sirian Bashar al-Assad a declarat că războiul din țara sa face parte dintr-un conflict mai amplu „în fază de gestație” și a apreciat că „în aer se simte miros de război”, într-un interviu acordat ziarului popular rusesc Komsomolskaia Pravda, citat vineri de EFE și RIA Novosti.
  Referitor la posibilitatea unei confruntări între Rusia și SUA în Siria, Bashar al-Assad a indicat că cele două puteri urmăresc obiective distincte.
  Astfel, susține el, „Moscova vrea să lupte împotriva terorismului nu doar pentru Siria sau pentru Rusia, ci pentru întreaga regiune, pentru Europa și întreaga lume”, în schimb pentru Washington „terorismul este asul pe care îl scoate din mânecă atunci când este nevoie”.

  „Se simte în aer mirosul (celui de-al treilea) război (mondial) …, cu toate că pentru moment nu are loc o confruntare directă. Deși acest conflict are elemente teroriste, politice și militare”, a răspuns Al-Assad, întrebat dacă lumea se îndreaptă spre un al Treilea Război Mondial.

  În opinia sa, Siria este una dintre etapele acestui proces complex, una dintre cele mai importante etape, iar escaladarea actuală a conflictului are ca „obiectiv principal de a păstra hegemonia americană asupra lumii.” „Siria este o țară independentă, iar Occidentul nu va accepta niciodată independența vreunei țări, fie că este vorba de mica Sirie sau de marea Rusie”, a denunțat el.  Preşedintele american Barack Obama şi principalii săi consilieri pentru politică externă se vor întâlni vineri pentru a lua în considerare opţiunile militare şi de altă natură în Siria, în condiţiile în care avioanele de luptă siriene şi ruseşti continuă să bombardeze oraşul Alep şi alte ţinte rebele, au declarat oficiali americani.


  Unii oficiali de top ai Administraţiei Obama susţin că SUA ar trebui să acţioneze în forţă în Siria sau riscă să îşi piardă influenţa ce i-a mai rămas asupra rebelilor moderaţi şi a aliaţilor săi arabi, kurzi şi turci în lupta împotriva grupului jihadist Statului Islamic, au declarat oficialii pentru Reuters.

  Un set de opţiuni include acţiuni militare directe ale SUA, precum lovituri aeriene asupra bazelor militare siriene, asupra depozitelor de muniţii sau a radarelor şi bazelor antiaeriene ale armatei preşedintelui Bashar al-Assad, a declarat un oficial american care a cerut să rămână anonim.

  Acest oficial a declarat că unul dintre pericolele unei astfel de acţiuni este acela că forţele ruseşti şi siriene sunt deseori în aceeaşi zonă, crescând posibilitatea unei confruntări directe cu Rusia, situaţie pe care Obama se chinuie să o evite.

  Oficialii americani au declarat că ei consideră că este improbabil ca Obama să ordone lovituri aeriene americane asupra ţintelor guvernului sirian şi au subliniat faptul că s-ar putea ca liderul american să nu ia nicio decizie la întâlnirea planificată a Consiliului pentru Securitate Naţională.

  O alternativă, au declarat oficialii americani, ar fi să permită aliaţilor să furnizeze rebelilor susţinuţi de SUA arme mai sofisticate, şi nu rachete antiaeriene şi lansatoare purtate pe umăr, Washingtonul temându-se ca acestea ar putea fi folosite împotriva avioanelor occidentale.Casa Albă a refuzat să comenteze.

  O nouă încercare diplomatică


  Întâlnirea lui Obama cu consilierii săi are loc cu o zi înainte ca secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov să se întâlnească sâmbătă în Lausanne, Elveţia, pentru a discuta despre soluţionarea războiului sirian. La întâlnire vor putea participa de asemenea şi omologii lor din Turcia, Qatar, Arabia Saudită şi Iran, dar oficialii americani au declarat că sunt mici şansele ca întâlnirea să aibă succes. Obama, care mai are doar aproximativ 100 de zile până la expirarea mandatului său, se connfruntă şi cu alte decizii legate de posibilitatea extinderii implicării armatei americane în Orientul Mijlociu – în special în Yemen şi Irak – o schimbare împotriva căreia s-a opus liderul american când a ajuns la Casa Albă în 2008. ET

  Asadar vom avea un week-end extrem de interesatn si „fierbinte”la sfarsitul caruia eu sper ca „mama razboiului sa-si avorteze fătul” si sa ne lase in PACE.


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!