• Ultimele știri

  duminică, 23 octombrie 2016

  De ce tace președintele Iohannis în privința Basarabiei? Răspuns: Suntem singura țară a cărei elită guvernantă IGNORĂ agenda națională

  Spațiul dintre Prut și Nistru, ceea ce românii numesc Basarabia sau Moldova de Est, iar alții Republica Moldova, trece prin convulsii majore.  Pentru prima oară de la afirmarea independenței acestui teritoriu, toată structura politică a Moldovei stă să se prăbușească. Eșecul clasei politice în a asigura un 


  minim climat de siguranță socială și economică a dus la o explozie socială.

  Oameni cunoscuți pentru sentimentele românești au făcut și fac apeluri disperate către mass-media și clasa politică pentru a susține mișcarea de protest care a cutremurat societatea moldovenească. În acest timp, de la București, conducătorii oferă susținere celor pe care oamenii îi contestă și se complac într-o tăcere complice.

  Klaus Iohannis, președintele României, este, prin prerogativele constituționale cel care dă direcția în ceea ce privește politica externă a țării. Opinia publică de peste Prut, dar și de la Dâmbovița, așteaptă un semn din partea președintelui tuturor românilor pentru ceea ce ar putea fi o oportunitate istorică: revenirea Basarabiei în trupul țării, ciuntit de înțelegerea Stalin-Hitler din 1940.

  ActiveNews
  a stat de vorbă cu oameni de pe ambele maluri ale Prutului, încercând să înțeleagă atitudinea președintelui României. Ziariști, politicieni, oameni de cultură, au fost întrebați:"De ce credeți că tace președintele Iohannis? De ce vrea președintele Klaus Iohannis integrarea Republicii Moldova în U.E. și nu în România?". Iată ce au spus cei care au dorit să răspundă.

  Profesorul Radu Baltasiu, Directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române:

  „Cei mai înalți responsabili în stat de la noi par lipsiți de organ cognitiv (rațional) și sensibil (afectiv) în problema Basarabiei. Basarabia pare amplasată undeva în zona realităților de dincolo de normalul perceptibil, în zona infrarealității. Suntem, din acest punct de vedere, o țară unicat: cred că suntem singura a cărei elită guvernantă vizibilă, mână în mână cu societatea civilă „cu grad” de stradă („Strada”), ignoră cu desăvârșire agenda națională, în sensul întâmpinării ei rezolvitoare (că altfel avem, interziceri de imn, scoaterea materiilor identitare și perpetuarea antieducației naționale etc. etc.)”.

  Daniel Gheorghe, deputat în Parlamentul României din partea Partidului Național Liberal

  „Noi am rămas cu o serie de frustrări și temeri specifice unei Românii de la începutul anilor '90, când nu eram nici membri NATO, nu eram nici membri UE, când nu aveam un parteneriat strategic cu SUA. Ne raportăm la Est și la Vest prin prisma unei dihotomii specifice războiului rece. Și președinții și premierii noștri au tratat subiectul unirii cu Basarabia cu prea multă teamă.

  Continuarea pe ActiveNews.ro

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!