• Ultimele știri

  marți, 27 septembrie 2016

  VICTOR ORBAN este OFICIAL PROTECTORUL CRESTINILOR: Ungaria este prima țară care a înființat un departament pentru a opri persecuția creștinilor, inclusiv în Orient și Europa

  Guvernul ungar a înființat un nou birou pentru problema persecutării creștinilor, dedicat atât persecuțiilor ce se petrec în Orientul Mijlociu, cât și formelor mai subtile de discriminare din Europa. Zoltan Balog, ministrul ungar pentru resursele umane, a vorbit despre noul birou, care este coordonat prin ministerul său. 


  „Astăzi creștinismul a devenit cea mai persecutată religie, căci din cinci persoane ucise din motive religioase, patru sunt creștini”, a spus el pentru CNA. „În 81 de țări din lume creștinii sunt persecutați, iar 200 de milioane de creștini trăiesc în zone unde sunt supuși discriminărilor. Milioane de creștini trăiesc amenințați de adepții unor ideologii religioase radicale., scrie catholica.ro

  Acesta este motivul pentru care guvernul ungar a analizat ideea înființării unui birou guvernamental specializat, care să fie de importanță majoră în ajutorarea creștinilor persecutați, care să atragă lumii atenția asupra situației grave și care să coordoneze acțiunile umanitare. Misiunea exactă a noului birou urmează încă să fie stabilită. Are în esență o orientare umanitară, dar va și examina starea creștinismului în Europa. „Interesul nostru nu este doar pentru Orientul Mijlociu, ci și pentru discriminările și persecuțiile la care sunt supuși creștini în lumea întreagă. De aceea este posibil că vom ține un ochi și asupra formelor mai subtile de persecuție între granițele europene.”

  Ungaria este prima țară care înființează un departament special dedicat persecutării la care sunt supuși creștinii. Noul birou va avea un buget de trei milioane de euro, fiind acum coordonat de Tamás Török, până recent vice-ambasador în Italia. Decizia a venit după ce premierul Viktor Orban, alături de Balog, a participat la întâlnirea anuală a legislatorilor catolici din Frascati, Italia. Grupul a fost fondat de Cardinalul Christoph Schonborn de Viena, în 2015. Orban și Balog, primul protestant, laic, al doilea calvinist, pastor, au fost singurii membri necatolici din grup pe care Papa Francisc i-a primit într-o audiență privată.

  Balog a declarat că el și Orban s-au întâlnit cu lideri creștini din Orientul Mijlociu în Roma, la finalul lunii august. Printre participanții la întâlnire au fost Patriarhul siriac Ignațiu Iosif al III-lea Younan al Antiohiei, Patriarhul maronit Bechara Boutros Rai al Antiohiei, Arhiepiscopul melchit Jean-Clément Jeanbart de Aleppo, Patriarhul Ignațiu Aphrem al II-lea al Bisericii Siro-Ortodoxe, și Episcopul Anba Gabriel al Bisericii Ortodoxe Copte. „Principala temă a întâlnirii a fost persecutarea creștinilor, din moment ce creștinii care trăiesc în regiunea Orientului Mijlociu sunt cei mai vulnerabili din lume”, a spus Balog. „Viktor Orbán a declarat la întâlnire că Ungaria va acționa împotriva persecutării creștinilor și că este gata să sprijine aceste comunități a căror existență este amenințată. Acolo am decis că trebuie să fie un secretariat eficient care, cu autorizarea guvernului, să combată orice formă de persecuție creștină.”
  Balog susține că Ungaria nu a stat tăcută, luând poziție în forumurile internaționale împotriva persecutării creștinilor. Țara a făcut „ce a putut mai bine” ca să ajute comunitățile creștine din Orientul Mijlociu, moral și financiar, „astfel încât să persevereze în patriile lor”. De exemplu prin Conferința Episcopilor Maghiari au fost cheltuiți 300.000 de euro pentru sprijinirea studenților din Orientul Mijlociu și pentru construirea de școli în Erbil. Tot din finanțare oferită de guvern este sprijinită educația pentru circa 400 de copii refugiați. Alături de Biserica Catolică sunt sprijinite aproximativ 740 de familii, creștine dar nu numai, din taberele de refugiați din Iordania, din nordul Irak, respectiv din Liban.

  A adăugat că guvernul „va face tot ce poate pentru a îmbunătăți condițiile de viață pentru creștinii din regiunea Orientului Mijlociu”. „Înființarea acestui noi organism guvernamental, conceput tocmai pentru a rezolva astfel de probleme, este o altă dovadă a dedicării noastre pentru această temă.” O atenție se acordă și fenomenului de migrație dinspre Orientul Mijlociu spre Europa. „Considerăm că îmbunătățind situația din țările încercate putem face posibil ca minoritățile persecutate să stea acasă, sau aproape de casă.”

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!