• Ultimele știri

  vineri, 2 septembrie 2016

  Respect! Un bătrân deținut politic a donat două incubatoare pentru un spital din Slatina

  Un om în vârstă de 86 de ani, fost deținut politic pe vremea comunismului, a donat două incubatoare pentru spitalul din Slatina, iar economiile le donează familiilor sărace din localitate, informează Gazeta Nouă.


  Mihail Giuran, un profesor care a stat 14 ani închis în închisorile comuniste, a donat cele două incubatoare în valoare de 21.000 de euro și spune că ar vrea să strângă suma necesară pentru un al treilea incubator.

  Giuran a fost condamnat în 1950 pentru "uneltire împotriva orânduirii sociale", fiind închis până în 1964. „Când să mă căsătoresc, dacă am făcut 14 ani de pușcărie. Am trecut prin 13 închisori, cel mai mult am stat la Aiud. Am fost coleg de celulă cu Radu Gyr, cel care a scris «As-noapte Iisus mi-a intrat în celulă». Am stat în pușcărie cu capii legionarilor, erau foarte credincioși. La Gherla, ne-au băgat foarte mulți într-o încăpere, nu aveam aer să respirăm, iar până dimineața foarte mulți au murit. Am supraviețuit pentru că am stat lângă ușă, care avea un gol de două degete sub ea”, a spus Mihai Giuran.

  Rănile sufletului provocate de detenție nu s-au cicatrizat, iar bătrânul izbucnește în lacrimi când vorbește despre închisorile comuniste.

  În 1977, autoritățile comuniste i-au aprobat plecarea din țară, la insistențele unor prieteni englezi. „În 1977 eram în pericol să fiu rearestat. Eu am ținut corespondența cu un englez, el și cu alți prieteni americani au vorbit foarte mult de persecuția mea și m-au ajutat să plec din țară. Securitatea a aprobat în cele din urmă plecarea mea la Londra, unde am lucrat 18 ani, o perioadă foarte lungă am predat engleza. De aici îmi vine pensia”, a spus profesorul de engleză.

  Deși a locuit în inima Occidentului liber, olteanul a dus dorul casei și după căderea regimului comunist, s-a întors să-și ajute semenii.

  „Am ajutat la crearea unei biblioteci de limba engleză. La început am dat cele mai importante 350 de volume, apoi am cărat de la Londra tot timpul cărți. Am donat cele mai bune dicționare, cărți de literatură universală și altele”, a spus profesorul de engleză.

  Deși nu are copii, Mihail Giuran a pus umărul la salvarea a sute de prunci care vor avea nevoie de aparatura donată Spitalului din Slatina.

  „Este minunat să poți salva copii. Se spune că suntem țara cu o mare mortalitate în rândul nou-născuților. Oamenii cu bani ar trebui ca și ei să facă astfel de gesturi. Îmi place să fac bine și am căutat să fac bine. Dacă donezi copiilor, faci un lucru sfânt, nobil”, a spus Mihai Giuran.
  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Google+

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!