• Ultimele știri

  joi, 8 septembrie 2016

  SUA amenință România: ne dați gazele de șist sau vă izolăm!

  Santaj sau nu, aproape ca nici nu mai conteaza, caci vorbele lui Friedman au ajuns cu siguranta acolo unde trebuie. Seful Stratfor este unul dintre analistii pe care liderii politici si militari de la Washington nu doar ca ii asculta, dar ii si sprijina/ foloseste la nevoie.


  Sa fie si acum cazul? Romania reprezinta o tinta mai veche a SUA, dar una care se dovedeste greu de cucerit, macar la nivel economic.

  Acum, cand partidele se pregatesc sa intre in campanie electorala, apare din senin profesorul George Friedman si traseaza o tema politicienilor elevi: ori ne dati gazele, ori va dam rusilor!

  PRO TV, portavocea Stratfor

  Intr-un interviu acordat PRO TV, renumitul politolog evreu nascut in Ungaria, la Budapesta, incepe in forta: „Americanii vin aici sa faca bani!”. S-a inteles, da? Mai departe: „In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. Exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta, dar si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale”.  Si o data deschis subiectul care l-a interesat, Friedman si-a expus planul. Unul scurt, caci Romania nu trebuie sa stie prea multe: „Gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Europa are nevoie de resurse alternative, iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre. Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist. (…) data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul, el ofera o solutie geopolitica”. In concluzie, Friedman avertizeaza ca „in situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerare exploatarea gazelor de sist. Decizia trebuie luata acum!”.


  „Ar putea polua mediul, dar Rusia… ”

  Romania se afla acum in situatia statelor arabe „sfatuite” de SUA sa mentina cat mai jos pretul barilului de petrol, chiar daca asta a daunat intereselor nationale. E cazul Kuweitului, tara ce a ajuns sa se imprumute de bani de pe pietele financiare externe. Toata povestea, tesuta doar pentru a lovi in Rusia lui Vladimir Putin. Ei, iata ca aceeasi placa ne este livrata acum si noua, doar ca intr-un mod mult mai brutal.  George Friedman se intreaba daca „va avea SUA interesul de a apara siguranta nationala a Romaniei? (…) Trebuie sa va pregatiti pentru ce e mai rau fiindca, in zona asta, de obicei, ce mai rau se si intampla. Deci, trebuie sa intariti forta armata, nu ca sa-i invingeti pe rusi, ci cat sa rezistati pana la venirea americanilor”. Cum ati venit si-n ’46, nu? Bai, analistul lui peste, nu americanii se bateau cu caramida in piept ca ei sunt garantul celebrului art.5 din Tratatul NATO? Cum adica sa vedem daca SUA au interesul sa ne apere? Si scutul de la Deveselu, de ce mama naibii a mai fost construit? Doar ca sa-i enervam pe rusi, sa bagam batul prin gard?

  Bau-baul rusesc ne este prezentat ca argumentul suprem in caz de refuz pe exploatarea gazelor de sist. Seful Stratfor nu se fereste sa o spuna pe sleau: va dam pe mana lui Putin daca…! „Gazele de sist ar putea polua mediul, dar Rusia… Nimic din ce s-a construit nu a ramas fara consecinte asupra mediului. Romania trebuie sa fie sigura ca restul Europei are suficient gaz ca sa nu poata fi sub santajul Rusiei. In caz contrar, Romania va fi izolata, asa cum a fost in timpul Razboiului Rece. Riscul ecologic e real, dar riscul geopolitic e si mai real. Pericolul ca Romania sa se intoarca la perioada cand era izolata de toata lumea, ca in vremea lui Ceausescu, trebuie luat in considerare”.
  Romania are gaze de sist, SUA are companiile pregatite sa le extraga
  Gazul nostru e numai bun spre a fi vandut Occidentului, care acum este dependent de… gazul rusesc
  Ecuatia americana e simpla, iar constanta trebuie sa fie scoaterea Rusiei din acest joc al resurselor energetice
  Reactia lui George Friedman vine fix la momentul potrivit, in pragul campaniei electorale. Trebuie privita ca o tema data de profesorul american elevilor romani care in toamna dau examen.

  Parteneriatul strategic pe care il avem cu SUA nu valoreaza nici cat o ceapa degerata in ochii americanilor. Sau cel putin asta ne transmite George Friedman, om de stiinte politice si lider (fondator) al agentiei Stratfor. Mesajul e direct si concis: ori primim gazele voastre, ori va intoarceti la situatia de dinainte de ’89.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!