• Ultimele știri

  luni, 5 septembrie 2016

  Refugiat în Belgrad: „În România e rău. Dacă te prind, te bagă la pușcărie șase luni”

  Într-o tabără improvizată în jurul unei autogări din Belgrad, sute de refugiați așteaptă stabilirea de noi rute, sigure, pe care să poată ajunge în Occident. Sunt deciși, în continuare, să ocolească cu orice preț țara noastră. Cei care ajung la noi sunt considerați cei mai ghinioniști oameni.


  Copiii unor refugiați din Afganistan se joacă cu două cutii de carton în parcul din vecinătatea autogării din Belgrad, unde familiile lor și alte sute de persoane din Orientul Mijlociu și Asia așteaptă găsirea unei rute sigure spre Germania sau Franța. Părinții lor spun că vor să muncească pentru o viață mai bună.

  Zilnic, oamenii se pun în rând așteptând să primească mâncare gătită din partea unei organizații caritabile. Mai multe asociații umanitare activează în zona autogării din Belgrad, acordând prim ajutor și medicamente refugiaților ajunși până aici. Potrivit sârbilor, cei mai mulți au picioarele rănite din cauza miilor de kilometri parcurși pe jos, dar au fost raportate și cazuri de malarie.  Afgani, irakieni, turci, cu toții știu una și bună în tabăra din autogara belgrădeană: „În România e rău. Dacă te prind, te bagă la pușcărie șase luni”. Și calvarul nu se termină aici: „Apoi te trimit înapoi”. Deja au fost înapoiați în Serbia toți migranții prinși la Lunga, în Timiș. Au rămas în România doar o mamă cu cinci copii, din cauză că nu aveau acte. Autoritățile române au comunicat, însă, că după rezolvarea problemei actelor și aceștia vor fi trimiși înapoi, în Serbia, în baza Acordului de Readmisie.


  Europenii cred că refugiații sunt suspecți

  Un studiu care a vizat 22 de țări europene relevă faptul că populația acestora îi privește din ce în ce mai suspect pe migranți, în special în Franța și Belgia, țări recent vizate de atacuri teroriste. În total, 49% dintre repondenți consideră că migranții sunt prea numeroși, în Europa (65% în Italia, 60% în Belgia, 57% în Franța, 50% în Germania, 49% în Marea Britanie). Doar 20% afirmă că prezența migranților e pozitivă pentru țara lor (35% în Marea Britanie, 20% în Spania, 18% în Germania, 11% în Franța și Belgia, 10% în Italia), se arată în studiul realizat de Ipsos Flair Knowledge Center și citat de AFP.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!