• Ultimele știri

  luni, 5 septembrie 2016

  Procurorii şi poliţiştii fac pe orbii şi surzii! Pădurile de la Bistriţa Bîrgăului dispar an de an!

  Jaf în pădurile aflate în administrarea Ocolului Silvic Bistriţa Bîrgăului, dacă este să ne luăm după documentele în care sunt înscrise constatările inspectorilor Gărzii Forestiere care au efectuat verificări în urma unor sesizări ajunse pe masa angajaţilor instituţiei de nenumărate ori. 


  La începutul acestui an au avut loc o altă serie de controale, iar „golul” depistat în masa lemnoasă pe picior a fost unul semnificativ şi în „curtea” unui singur pădurar.

  În toamna anului trecut, câţiva cetăţeni din Bistriţa Bîrgăului au sesizat Garda Forestieră, dar şi Ministerul Mediului cu privire la o serie de nereguli petrecute în cantonul gestionat de pădurarul Ioan Precup. După verificările efectuate la câteva luni distanţă, mai precis în perioada 12 aprilie – 25 mai anul acesta, atât în teren, cât şi la sediul Ocolului Silvic, inspectorii Gărzii Forestiere au putut întocmi şi un raport. Raport care arată de-a dreptul dezastruos. Partea cea mai interesantă este faptul că anterior, în cantonul gestionat de pădurarul Precup au fost efectuate controale de fond, în urma cărora au fost depistate, de asemenea, nereguli.

  Gazeta de Bistriţa a intrat în posesia raportului întocmit de inspectorii Gărzii Forestiere şi vă prezintă starea de fapt descoperită de aceştia.

  Astfel, cu privire la documentele verificate care au făcut obiectul sesizării, inspectorii Gărzii Forestiere au constatat că în perioada 10 septembrie 2015 -21 decembrie 2015, în cantonul nr. 9 Pietroasa de Jos, gestionat de pădurarul Precup, s-a efectuat un control de fond cu ocazia căruia au fost identificate 71 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal, un volum total al pagubei de 80 m.c. Din acest total, 17 m.c au fost justificaţi de pădurar prin intermediul a 12 procese verbale de contravenţie.

  Asta a fost în acte, însă în teren situaţia pare să fi stat cu totul altfel. Astfel, inspectorii Gărzii precizează în raport că au identificat nu mai puţin de 883 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal, cu un volum total de 653,2 m.c., prejudiciul fiind estimat la 140.051 lei. Din acest volum doar 5 m.c au fost justificaţi de pădurar printr-un proces verbal de infracţiune.

  „Menţionăm faptul că o parte din cioatele identificate cu ocazia acestui control existau şi la data controlului de fond efectuat în teren (…), în perioada 10-09.2015 – 21.12 2015, lucru argumentat de forma şi aspectul exterior al secţiunii de tăiere, însă acestea nu au fost inventariate, marcate şi imputate”, se arată în document.

  Ce se întâmplase de fapt? Conform explicaţiilor din raport, în cursul anului 2014 a fost pusă în valoare o partidă spre exploatare – Rărituri -, în volum de 403 m.c., din care circa 348 m.c au fost valorificaţi de Sc Viotrifan SRL, în perioada septembrie – noiembrie 2014, conform datelor înscrise în SUMAL. În partida respectivă, inspectorii Gărzii au depistat că există 33 de cioate de la arbori tăiaţi ilegal şi au constat că de fapt urmele de tăiere erau mult mai noi, după ce firma mai sus amintită finalizase exploatarea şi predase partida înapoi Ocolului Silvic.

  „Cu ocazia prezentului control parţial, pe suprafaţa u.a. 128, s-a identificat un număr de 33 cioate, provenite de la arbori puşi în valoare în cadrul partizii susmenţionate care au fost exploataţi în cursul lunii martie 2016, fapt confirmat de către şef dist. Măjeri paul şi păd. Precup Ioan, conform procesului verbal încheiat în data de 19.04.2016. Întrucât cioatele respective provin de la arbori care au fost exploataţi la un an şi jumătate după data reprimirii partizii, (…), au fost imputate păd. Precup Ioan şi au fost marcate cu ciocanul triunghiular (…) aparţinând Gărzii Forestiere Cluj (…), cu un volum total al pagubei de 21,6 m.c şi o valoare a prejudiciului de 4.391,44 (cu TVA)”, se precizează în raport.

  Aceasta nu a fost singura partidă cu probleme, fiindcă inspectorii au mai găsit şi altele. Astfel, într-o partidă de pe Pietroasa, cu un volum brut de 222 m.c de lemn pe picior, s-au întâmplat lucruri similare. În martie 2014, din partida cu pricina s-au exploatat 221,97 m.c, conform documentelor, doi ani mai târziu inspectorii Gărzii identificând 130 de cioate despre care arată că acestea provin de la arbori tăiaţi în februarie 2016, la doi ani după ce partida a fost predată de către exploatator Ocolului Silvic, respectiv pădurarului Precup. Inspectorii Gărzii Forestiere menţionează că volumul pagubei este de 46,7 m.c, prejudiciul ridicându-se la 7.306,55 lei.

  O altă partidă de pe Pietroasa, alte pagube, însă modul de operare a fost diferit. Astfel, partida cu pricina a fost inventariată ca având 308 m.c. de lemn pe picior şi a fost dată în exploatare în perioada august – octombrie 2015. Aici, inspectorii Gărzii au găsit 6 cioate care erau marcate cu un ciocan fals. Drept urmare a fost sesizată Poliţia. Volumul arborilor exploataţi ilegal se ridică la 8,6 m.c, prejudiciul fiind de 1.811 lei.

  În alte două cazuri au fost depistaţi arbori tăiaţi care nu făceau parte din partizile exploatate, într-unul din cazuri fiind păgubit un proprietar de pădure cu peste 5 m.c. de masă lemnoasă, în valoare de peste 1.000 de lei.

  „Limitele de fond forestier aparţinând comunei Bistriţa Bârgăului au fost reînnoite relativ recent de către păd. Precup Ioan, titularul cantonului nr. 9 Pietroasa de Jos, însă în u.a 130 şi 131 A există suspiciuni cu privire la materializarea lor”, mai precizează inspectorii Gărzii în raport.  În decembrie 2015, Ocolul Silvic Bistriţa-Bârgăului a fost percheziţionat de poliţişti, care au căutat dovezi privind săvârşirea unor infracţiuni silvice şi abuz în serviciu.

  „Astăzi, 3 decembrie a.c, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, efectuează 41 de percheziții, pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Suceava”, se arăta, anul trecut, într-un comunicat al IPJ BN.

  La acel moment erau vizate 35 de persoane, 2 ocoale silvice, sediul unei instituţii publice, 13 sedii ale unor firme, bănuite că ar desfăşura operaţiuni comerciale ilegale cu material lemnos. Mega-operaţiunea însă nu s-a lăsat însă cu nici un rezultat, dovedindu-se a fi fi doar o furtună într-un pahar cu apă.  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!