• Ultimele știri

  joi, 8 septembrie 2016

  NU O SA ITI VINA SA CREZI! H&M, iadul hainelor de firma! In spatele cunoscutului brand suedez se ascunde o sclavie moderna!

  Nu exista roman care sa nu cunoasca brand-ul H&M. Putini sunt insa cei care stiu ce se ascunde in spatele acestuia, mai exact cum si unde sunt fabricate produsele. Totul a pornit de la un documentar numit Sweat Shop, realizat de cotidianul norvegian Aftenposten pentru a arata lumii exact ce este in backstag-ul celui mai cunoscut lant de magazine de imbracaminte din lume. 


  Pentru realizarea documentarului au fost trimisi trei tineri bloggeri norvegieni din domeniul modei in Cambodgia, una dintre tarile in care compania H&M produce majoritatea articolelor vestimentare.

  Timp de o luna, acestia au trait langa muncitorii care lucreaza in atelierele de confectie a hainelor, exact in aceleasi conditii ca ei, in case darapanate si mizere, simtind pe pielea lor ritmul draconic de munca, cu ture epuizante

  Prin acest demers, ziarul Aftenposten a dorit sa le arate tinerilor occidentali de unde provin hainele pe care ei le poarta zilnic si pentru care trudesc din greu oameni dintr-o tara in curs de dezvoltare, devenita de ani buni un teren de exploatare pentru cele mai mari branduri ale modei. Unde sclavia este legala, muncindu-se intre 16 si 18 ore pe zi, pe un salariu mult sub ceea ce se poate numi ”salariu minim”. In conditii igienico-sanitare jalnice si fara nicio protectie.

  In urma calvarului pe care il traia in fiecare zi, una dintre tinere a ales sa spuna tot adevarul, pornind din proprie initiativa o campanie de informare a lumii intregi asupra conditiilor inumane de munca din atelierele in care se fac hainele H&M. Meritul lui Anniken Jørgensen, in varsta de 17 ani, este ca, incalcand omerta, a reusit sa scoata la lumina drama celor care muncesc in atelierele groazei.

  Tinerele cambodgiene lucreaza de dimineata pana noaptea, niciodata mai putin de 16 sau 18 ore, pana la epuizare, pe un salariu de 80 de dolari pe luna, in cazul cel mai bun. Pentru ca exista si situatii in care nu sunt platite cu lunile. Cand indraznesc sa protesteze, pentru a cere 4 dolari in plus, protestele lor sunt inabusite in sange. Anniken povesteste ca multe dintre fetele de 18 ani pe care le-a intalnit in Cambodgia incepusera sa munceasca de la varsta de 9 ani.

  Datorita filmuletului postat de ea pe internet, care a devenit viral, multi internauti au anuntat ca vor boicota hainele gigantului H&M.
  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!