• Ultimele știri

  miercuri, 28 septembrie 2016

  LOVITURĂ pe care UNGURII o dau pentru TOATĂ ROMÂNIA!

  Ungurii ne cumpără ieftin energia şi ne-o vând înapoi scump. Noi oricum o plătim de două ori în factura la curent Deşi România este, în această perioadă, un exportator masiv de energie ieftină, aceasta se întoarce la noi ca import, de la unguri, în orele de seară. 


  Astfel, energia produsă de eolienele de la noi, care pleacă ieftin din ţară, se întoarce tot la noi. De această dată, scumpă.

  România a importat, în ultimele zile, mii de MWh de energie din Ungaria, în special seara, în timp ce exporturile noastre către ţara vecină au fost de doar câţiva MWh, potrivit datelor de pe bursă, Piaţa de Ziua Următoare. Spre exemplu, duminică 11 octombrie, importurile din Ungaria au fost, în fiecare oră, de cel puţin 60 MW, cu un maxim de 1.019 MW , la ora 01.00, totalizând aproape 10.000 de MW în 24 de ore. În acest timp, niciun MWh nu a trecut din România, peste graniţă, în Ungaria. Ieri, 12 octombrie, importurile din Ungaria, în 24 de ore, au scăzut drastic la doar 241 MW, în doar două ore, 00.00 – 01.00 şi 01.00 – 02.00. Toată ziua, firmele din România au exportat doar 22 de MW, câte unul în fiecare oră, de la 02.00 la ora 24.00. Pentru azi, nominalizările arată o situaţie asemănătoare: 600 de MW importuri, în orele de seară şi noapte şi 20 de MW exporturi, toată ziua.

  Importurile masive de energie din Ungaria se suprapun, paradoxal, cu un exces de producţie în România, mai ales regenerabilă, termo şi hidro. Zilele cu vânt din ultima perioadă au făcut ca miile de morişti de vânt din ţară să se învartă la maximum, livrând mii de MWh în sistem. Şi la export, evident, pentru că, în aceste zile exporturile au atins medii orare şi de 1.500 MW, la o producţie totală între 8.500 şi 9.000 de MW orari. Explicaţia acestor importuri masive din Ungaria ar putea fi exact aceasta: energia eoliană, multă şi ieftină, ia calea exportului, inclusiv în Ungaria. Ungurii o împachetează într-un coş cu alte tipuri de energie şi ne-o livrează, peste graniţă, înapoi, în ore de vârf, obţinând profituri frumoase. De altfel, această situaţie putea fi anticipată dacă se urmăreau rezervările de capacitate din această perioadă. Ungurii beneficiază acum de o „ţeavă” rezervată de 1.300 de MWh, invers, rezervările firmelor româneşti fiind infime, de doar 1 MWh.

  Sursa: economica.net


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!