• Ultimele știri

  duminică, 18 septembrie 2016

  De la 1 ianuarie 2017 vine URGIA peste salariați, urgie adusă de GUVERNUL CIOLOȘ-SOROS

  Probleme mari la buget! Guvernul Cioloș pregătește taxe uriașe pentru angajați în 2017. În loc de 16.5 % TAXE pentru asigurări medicale,pensii și șomaj taxele vor fi de 30.6%. Vă amintiți? "ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT".Foto: Cioloș "V-am tras în piept"


  În loc de 16.5 % TAXE pentru asigurări medicale,pensii și șomaj taxele vor fi de 30.6%. Vă amintiți? "ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT".

  ÎN PREZENT : Angajatul datorează 10,5% - CAS (asigurări de sănătate, etc.), 5,5% - CASS (pensie), 0,5% - șomaj ---> TOTAL: 16.5%
  DE LA 1 IANUARIE 2017 : Angajatul va datora 21,7% - CAS (asigurări de sănătate, etc.), 8,9% - CASS (pensie) ---> TOTAL 30.6 %

  Nota-1: Guvernul ar vrea să atenueze impactul legat de o creșterea a salariului mediu brut, dar acest lucru e doar la latitudinea Patronului. Practic angajatul e încărcat de Guvernul Cioloș-Soroș cu 15% taxe suplimentare care sunt scăzute de la PATRONI și trecute pe SPINAREA salariaților. Angajatul rămâne la mila patronului dacă acesta va vrea sau nu să-i compenseze aceste taxe, mărindu-i sau nu brutul doar în marja salariului mediu brut.

  Nota-2: Mai mult, pentru noii angajați sau la o viitoare schimbare a locului de muncă, nimeni nu va mai ajusta brutul în caz că l-a ajustat vreodată.


  Taxele pentru CAS și PENSIE vor fi mutate de la patroni pe SPINAREA  SALARIAȚILOR. Cresc contribuțiile de asigurări ale angajaților. PFA vor fi puternic afectate  Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro.

  În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS.

  Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

  Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%.

  Astfel, contribuțiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere.

  Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut.

  Totuși, atâta timp cât contribuțiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimțit asupra salariilor negociate la valoarea brută.

  În prezent, contribuțiile sunt defalcate între angajat și angajator, astfel:

  Angajatul datorează 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - șomaj

  Angajatorul datorează 15,8% - CAS în condiții normale de muncă (se adaugă 5 pp pentru condiții deosebite și 10 pp pentru condiții speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - șomaj.


  Prin proiect, contribuțiile vor fi:

  Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS

  Angajatorul va datora 4,2% pentru condiții deosebite și 8,2% pentru condiții speciale de muncă - CAS, 0,8% - șomaj

  Angajatorii mai plătesc contribuții pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă și fondul de creanțe salariale. Și aceste contribuții sunt în ușoară scădere. Prin urmare, contribuțiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale.

  Rata de taxare pentru MULTINAȚIONALE și PATRONI se micșorează, pentru salariați CREȘTE GROAZNIC.

  Și pentru persoanele cu activități independente va fi o majorare semnificativă care va resimțită pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% - CAS și 5,5% - CASS.

  În prezent, pot opta pentru plata cotei individuale de pensie de 10,5% sau a celei complete de 26,3%.

  Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla și va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor.

  În cazul pensiilor CAS este menținută la 5,5%.

  Totodată, vor fi afectate persoanele care au venituri din chirii și arendă care vor datora CAS de 8,9% în loc de 5,5%, în prezent.


  SURSA: profit.ro


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!