• Ultimele știri

  miercuri, 14 septembrie 2016

  Cere INTERZICEREA CIANURII în minerit în România!

  CIANURA PE ORDINEA DE ZI: CERE DEPUTAȚILOR SĂ O INTERZICĂ! Cianura a ajuns pe masa deputaților. Interzicerea cianurii este acum posibilă prin votul Parlamentului.  ACTUALIZARE: Pe 27 august 2016, Ministerul Culturii s-a alăturat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, și susţine interzicerea utilizării cianurii în minerit. Așteptăm în continuare și poziția Guvernul României referitor la interzicerea cianurii, punct de vedere solicitat de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților încă din decembrie 2015. Presiunea trebuie să continue!
  ACTUALIZARE: Pe 21 aprilie 2016, ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat că a transmis Guvernului României punctul său de vedere, prin care susține adoptarea proiectului de lege de interzicere a cianurii.

  ACTUALIZARE: Pe 2 și 3 decembrie 2015 propunerea de lege s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, având raport de respingere. Mobilizarea extraordinară a mii de cetățeni, care și-au contactat în aceste două zile deputații, a făcut ca legea să fie retrimisă la Comisia de Industrii pentru un nou raport. De asemenea, se așteaptă ca Guvernul Cioloș să emită un nou punct de vedere, actualizat, pe acest subiect. Mobilizarea continuă!

  După 8 ani, legea anti-cianură a ajuns în Camera Deputaților pentru vot final. Roșia Montană, Certej, Băița Crăciunești, Baia Mare, Rovina, în total 12 proiecte miniere aurifere cu cianuri ar urma să fie supuse aprobării pe teritoriul României în următorii ani. Munții Apuseni s-ar putea transforma treptat în peisaj selenar, dacă nu acționăm acum!

  Proiectul de lege, inițiat în 2007, a fost rapid ascuns în sertarele Parlamentului datorită presiunii companiilor miniere. Au fost necesari opt ani ca legea anti-cianură să fie repusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, dar de această dată Guvernul României cere respingerea ei.

  În 2013, un proiect de lege cu conținut aproape identic a fost inițiat de 40 de parlamentari români. Și acesta este în prezent discutat de Parlamentul Romăniei.

  Știm că exploatările miniere și cianura sunt strâns legate de corupție și decizii politice aleatorii. Am văzut prea multe accidente miniere în ciuda faptului că atât companiile, cât și politicienii, promit cele mai ‘bune tehnologii’ și proiecte ‘fără cusur’ . Refuzăm să acceptăm ca o substanță chimică otrăvitoare precum cianura să fie permisă în țara noastră, în comunități dens populate. Cianura are o toxicitate ridicată și poate duce rapid la moarte. O lingură de soluție de cianură de 2% va ucide o ființă umană și accidentele miniere recurente ne-au arătat impactul devastator asupra naturii.

  Împreună am determinat Guvernul României în 2013 să-și anuleze planurile de distrugere a Roșiei, dar noi comunități se confruntă cu aceleași pericole.Roșia Montană, Certej sau Baia Mare nu vor fi niciodată în siguranță și lupta noastră, comună, niciodată pe deplin câștigată fără interzicerea cianurii în minerit.

  Cere deputaților să interzică cianura!  Semnează aici petiția: CIANURA PE ORDINEA DE ZI: CERE DEPUTAȚILOR SĂ O INTERZICĂ!

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!