• Ultimele știri

  sâmbătă, 27 august 2016

  Colonelul Nelu Popovici, scos basma curatã din plângerile penale pentru abuzurile comise la Pungesti!

  ALBIT Solutie de clasare a unui dosar stufos al Parchetului Militar de pe lângã Tribunalul Militar Iasi, în cazul colonelului Nelu Popovici, împotriva cãruia s-au depus mai multe plângeri penale privind abuzurile comise la Pungesti în timpul revoltei sãtenilor împotriva firmei americane Chevron. În urmã cu câteva zile, procurorii militari ieseni l-au scos basma curatã în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu. 


  Nelu Popovici era în 2013 adjunctul sefului Grupãrii Mobile de Jandarmi Bacãu. Dacã avocatul lui Popovici spune cã “Este o solutie legalã si temeinicã”, protestatarii din Pungesti, printre care si Asociatia “Miscarea de Rezistentã din Pungesti”, spun rãspicat cã vor contesta decizia procurorului militar care a instrumentat dosarul. “Trebuie sã existe cineva care sã aibã curaj si sã recunoascã faptul cã, inclusiv în cadrul MAI, existã persoane care fac abuz de autoritate”, a spus Constantin Pâslaru, unul dintre liderii Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti ne informează vremeanoua.ro

  “Zmeul” de la Pungesti, dupã cum i se spunea colonelului Nelu Popovici, adjunctul sefului Grupãrii Mobile de Jandarmi Bacãu, a fost scos basma curatã de procurorii de la Parchetul Militar Iasi. Dupã ce în luna mai anul trecut a fost condamnat la o pedeapsã simbolicã pentru comiterea infractiunii de folosire abuzivã a functiei în scopuri sexuale, colonelul Nelu Popovici a primit o a doua “albire” pentru faptele sale reprobabile. De data asta, procurorii de la Parchetul de pe lângã Tribunalul Militar Iasi l-au scos basma curatã pe Nelu Popovici într-un dosar în care era cercetat pentru comiterea infractiunii de abuz în serviciu.


  Pungestenii, cu mic cu mare, l-au reclamat pentru abuz!

  Procurorii militari ieseni au conexat mai multe dosare în care Nelu Popovici era cercetat pentru interventiile jandarmilor de la Pungesti, din momentul în care a existat un adevãrat rãzboi între cei care se opuneau exploatãrii gazelor de sist si instalãrii sondei Chevron si autoritãtile locale si judetene. Prima plângere a fost depusã de Constantin Spiridon, din Pungesti, un bãrbat care sustinea cã mai multe persoane bãtute de jandarmi au fost externate în mod ilegal din spital. A doua plângere a fost depusã de Asociatia “Miscarea de Rezistentã Pungesti”. În aceastã plângere, membrii asociatiei mentionate au arãtat cã jandarmii condusi de Nelu Popovici i-au bãtut pe tãranii (copii, bãtrâni, femei etc) care protestau împotriva americanilor de la Chevron si începerea forãrii dupã gaze de sist în satul Armãsoaia, comuna Pungesti. De asemenea, au existat si alte plângeri penale depuse la Parchetul Militar Iasi, de cãtre protestatarii care sustineau cã au fost agresati la ordinul colonelului Nelu Popovici. Una dintre acestea a fost depusã de un fotograf, Vicentiu Vlad Ioachimescu, cãruia jandarmii i-au spart aparatul de fotografiat.


  Procurorii: “Jandarmii si-au fãcut treaba”

  Procurorii militari ieseni au verificat în amãnunt, spun ei în motivarea deciziei de clasare a dosarului, si au stabilit cã jandarmii nu au avut intentia de a-i sparge aparatul de fotografiat lui Vlad Ioachimescu. Incidentul a avut loc pe data de 7 decembrie 2013, în localitatea Pungesti. Atunci, se apãrã jandarmii, protestatarii ar fi spart geamurile unei masini care apartinea jandarmeriei, iar pentru identificarea fãptasului jandarmii condusi de Nelu Popovici i-au luat pe toti cu forta pentru a-i duce la audieri, la Politie. “Pe parcusul transportãrii, de sub copertina la autoturism, display-ul LCD al aparatului foto folosit de persoana vãtãmatã a fost spart. În cauzã nu s-a putut retine intentia lucrãtorilor jandarmi cu privire la deteriorarea bunurilor persoanei vãtãmate Ioachimescu Vlad Vicentiu, chiar dacã admitem versiunea sustinutã de acestea fatã de deteriorarea aparatului de fotografiat. Nici cu privire la infractiunea de abuz în serviciu nu se poate retine existenta infractiunii în sarcina inculpatului sau a celorlalti jandarmi, deoarece acestia au actionat în vederea identificãrii si tragerii la rãspundere penalã a persoanei care a spart geamul autospecialei jandarmilor”, au precizat procurorii militari ieseni în motivarea deciziei.


  Îngerasii de la jandarmerie!

  Desi au avut la dispozitie zeci de minute, ore chiar, de filmãri, depuse la dosar de pungesteni si de activistii de mediu, prin care abuzurile comise de jandarmi erau foarte clare, fiind vizibil cã bãteau si terorizau copiii, bãtrânii, sãtenii, totusi procurorii militari spun cã nu-i asa, jandarmii doar “interactionau” cu cetãtenii! “S-a stabilit cã militarii jandarmi au folosit forta exclusiv pentru degajarea drumului, nu au agresat persoane, ci dimpotrivã, au actionat în vederea prevenirii faptelor antisociale, interactionând cu cetãtenii si urmãrind asigurarea fluiditãtii circulatiei pe drumul public”, au mai precizat procurorii. Mentionãm cã, începând cu 2 decembrie 2013, jandarmii au intervenit la solicitatea reprezentantilor SC Chevron România Exploaration and Production SRL, societatea care demarase lucrãrile de constructie a sondei de explorare a gazelor de sist de la parcela Silistea 1A. Vã reamitim si cã în zona Pungesti a fost instituitã, pentru prima datã în România, “Zona de sigurantã nationalã”, astfel cã abuzurile jandarmilor erau “acoperite” de o decizie tâmpitã datã de premierul de atunci, Victor Ponta, vândut cu totul americanilor de la Chevron, ca si fostul primar al Pungestiului, Mircia Vlase, pe terenul cãruia s-a ridicat, în ciuda opozitiei sãtenilor, sonda de explorare.

  “În ziua respectivã (7 decembrie 2013 – nr.), protestatarii au blocat si au împiedicat accesul utilajelor la santier, motiv pentru care, începând cu ziua de 16 octombrie 2013, au fost planificate si patrule mixte de politie si jandarmi, care au avut ca sarcinã monitorizarea zonei, prevenirea oricãror acte de tulburare a ordinii publice si culegerea de informatii despre participantii la protest”, se mai aratã în ordonanta de clasare data de procurorii de la Parchetul Militar Iasi. Astfel, colonelul artãgos, jegos si devenit ulterior de faptele de la Pungesti si “prãdãtor” sexual, Nelu Popovici, a fost scos basma curata pentru toate capetele de acuzare.


  Miscarea de Rezistentã Pungesti va contesta solutia de clasare!

  “Este o solutie legalã si temeinicã, pentru care am muncit mult. Am sustinut încã de la început nevinovãtia clientului meu”, a declarat avocatul Robert Amuntencei, apãrãtorul colonelului Nelu Popovici. De cealaltã parte, liderul Miscãrii de Rezistentã din Pungesti, Constantin Pâslaru, a precizat cã nici nu se gândeste sã se multumeascã cu o asemenea decizie luatã de procurorii ieseni. “Vom depune contestatie la decizia datã de procurorii Parchetului Militar Iasi, întrucât existã dovezi, filmãri, din partea noastrã, depuse la dosar. Dar se pare cã procurorii în cauzã nu doresc sã vadã adevãrul decât din partea care favorizeazã Jandarmeria sau jandarmii care au actionat abuziv la Pungesti. Noi stim cã o decizie favorabilã cetãtenilor care au protestat la Pungesti poate aduce o patã pe uniforma Jandarmeriei Române, dar trebuie ca cineva sã aibã curaj si sã recunoascã faptul cã, inclusiv în cadrul MAI, existã persoane care fac abuz de autoritate, în defavoarea respectabilului serviciu numit Jandarmeria Românã”, a precizat Constantin Pâslaru.
  Sursa: vremeanoua.ro


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Google+

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!