• Ultimele știri

  duminică, 26 iunie 2016

  Omul bionic a devenit realitate

  Pentru fanii genului science fiction este consacrată ideea unui om bionic, robotul cu faţă umană. Visul a fost transformat în realitate de o echipa de cercetători britanici. Omul bionic a ieşit pentru prima dată peste hotare şi a vizitat capitală Statelor Unite, iar publicul a fost impresionat.


  Robotul cu faţă umană care a vizitat celebrul muzeu Smithsonian din Washington a fost construit în laboratorul unei echipe londoneze de cercetători. Bărbatul bionic are o înălţime de 1metru şi 80 de centimetrii, o masă de 77 de kilograme şi este construit în totalitate din părţi sintetice ale corpului uman şi organe artificiale. Directorul muzeului s-a asigurat că spectatorii expoziţiei înţeleg că robotul reprezintă mai mult decât o jucărie interesantă, ci un instrument ştiinţific valoros informează digi24.ro

  Existenţa unui om bionic era ceva de domeniul SF-ului în anii 70 când serialul de televiziune „The six Million Dollar Man" spunea povestea unui astronaut al cărui corp a fost reconstruit din părţi sintetice, după o experienţă aproape fatală.

  Robotul expus la muzeul american a costat 1 milion de dolari şi a fost construit din 28 de piese artificiale împrumutate de la inovatori din domeniul biomedical. Aceste piese includ un pancreas, plămâni, o splină şi un sistem circulator complet care reprezintă prototipuri dezvoltate în decursul acestui an. Ideea din spatele proiectului a fost adunarea laolaltă a tuturor pieselor sintetizabile ale corpului uman care există în momentul de faţă.

  Robotul a fost modelat după corpul lui Bertolt Meyer, un cercetător valoros din domeniul psihologiei sociale de la Universitatea din Zurich Elveţia şi unul dintre conducătorii proiectului omul bionic. Robotul are o faţă inexpresivă şi niciun pic de piele. Acesta poate fi controlat de la distanţă cu ajutorul unui calculator şi conexiuni wireless şi bluetooth folosite pentru a-i mişcă mâinile şi picioarele.

  Inteligenţă artificială a creaţiei este limitată la un program simplu de tip chatbot similar cu Siri, aplicaţie găsită în telefoanele Apple. Construcţia robotului a început în august 2012 şi a durat 3 luni. Robotul va rămâne la muzeul american pe tot parcursul toamnei, de unde se va întoarce înapoi în Anglia.


  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!