• Ultimele știri

  marți, 7 iunie 2016

  Cum s-au fraudat alegerile începând cu anul 1996? Ne explica Miron Mitrea

  Fostul lider PSD Miron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare pentru fapte de corupție, a dezvăluit în cartea „Campanii electorale 1996-2014“, scrisă după gratii, metodele folosite de partide pentru fraudarea alegerilor, în speță sistemul denumit „suveică“.


  „Ce este o «suveică»? Este un sistem de fraudare a votului, folosind persoane plătite, în care nu se are încredere, şi deci, trebuie verificat modul în care au votat. Metoda cea mai întâlnită fiind aceea că una sau două persoane, iniţiatorii „suveicii”, strâng un număr de cetăţeni cu drept de vot dornici să îşi vândă votul. Se deplasează în apropierea unei secţii de vot şi iniţiază „suveica”. Unul dintre iniţiatori intră să voteze, votează, dar nu introduce votul în urnă şi părăseşte secţia de vot cu buletinul ascuns la el. Îi dă apoi buletinul votat unuia dintre membrii plătiţi ai „suveicii”, care intră, votează şi introduce în urnă buletinul votat de cel dinaintea lui, aducând buletinul de vot votat de el, la iniţiatorul suveicii. Aceştia verifică dacă votul este conform instrucţiunilor lor, fac un mic semn care să nu anuleze buletinul de vot şi îl dau altui memebru plătit al „suveicii”. Fac micul semn pe buletinul de vot adus din secţia de vot, pentru a se asigura că buletinul verificat a ajuns în urnă. Astfel fiecare membru al „suveicii” aduce un buletin de vot votat, fără semnul de control şi pleacă la vot cu unul cu semn. La final, ultimul iniţiator al „suveicii”, om de încredere desigur, intră, votează şi introduce în urnă două buletine de vot“, scrie Miron Mitrea în cartea sa „Campanii electorale 1996-2014“ informeaza jurnalistii.ro

  Fostul lider PSD dezvăluie şi profilul celor care îndeplineau rolul de suveică. „În 2000 mai ales, am descoperit şi „spart” un număr important de „suveici”. Trebuie spus că acest tip de „suveică” este destul de uşor de depistat, dacă cineva stă 30-40 de minute lângă o secţie de vot şi urmăreşte fluxul de persoane. Sigur, membrii plătiţi ai „suveicilor” sunt, în general, uşor de remarcat. De multe ori sunt mai tuciurii şi în general nu sunt îmbrăcaţi prea elegant. Şi nici prea disciplinaţi nu sunt, astfel că în punctele în care stau adunaţi e agitaţie şi pot fi depistaţi“, mai spune fostul secretar general al PSD.  Un alt tip de suveică

  De asemenea, Mitrea a povestit și despre o altă metodă folosită pentru fraudarea alegerilor și anume „suveica cu buletinul“. „Alt tip de „suveică” ne-a dat dureri de cap mai mari. Şi anume „suveica” cu buletinul. În momentele în care membrii „suveicii” nu erau în sala de vot, reprezentantul partidului ascundea buletinul sub liste. Reprezentantul în secţia de vot care participa la „suveica cu buletinul”, contabiliza voturile suveicii şi spre sfârşitul zilei de vot, semna în dreptul unor persone care nu veniseră la vot. Trebuia să semneze de un număr de ori egal cu al membrilor suveicii. Sigur că preşedintele secţiei de vot făcea verificări la reprezentanţii partidelor să vadă cum merge votul. Dar, era aproape imposibil să descopere frauda“, mai precizează Mitrea.

  Fostul lider al PSD mai spune că nu era încrezător în eficienţa celui de-al doilea tip de suveică. „Ne-am instruit reprezentanţii în secţiile de vot să fie foarte atenţi la modul în care decurge votul şi am reuşit de-a lungul timpului să destrămăm destule „suveici” de acest gen. Un anume partid politic era mare specialist în „suveică”. Nu am să spun care, pentru că scopul acestei cărţi nu este acela de a intra în polemici pe aceste teme. Desigur, dacă procuratura şi poliţia ar fi fost atunci la fel de active ca astăzi, privind fraudarea alegerilor, mulţi ar fi avut probleme. Dacă în ceea ce priveşte „suveica” clasică am fost convins de existenţa şi eficienţa ei, cealaltă metodă nu îmi părea uşor de folosit. La alegerile parlamentare din 1996, spre seară, am cerut unor colegi care erau convinşi că în Bucureşti, cel puţin, această metodă era folosită, să facă o încercare la o secţie de vot. Şi, stupoare, au reuşit să voteze, fără probleme, într-un sfert de oră de 11 ori. Ilegal, desigur. După aceea, am fost mult mai atent la metoda de furat voturi cu buletinul“ a mai spus Mitrea.


  Nu se teme

  Miron Mitrea a mai scris în cartea sa că-l lasă rece cei care se vor indigna de dezvăluirile făcute: „Am să spun un lucru pe care îl știu toți cei care s-au ocupat de alegeri. Dacă se produce o fraudă serioasă într-o secție de vot, nu este votul multiplu. Este momentul când, la numărătoarea voturilor, voturile partidului sau ale candidatului care nu are reprezentant prezent în acea secție se redistribuie între partidele cu reprezentanți. Și se întâmplă mult mai des decât ați crede. Și la toate partidele. În momentul în care apar voturi fără «stăpân», rar, reprezentanții prezenți le lasă în dreptul celui votat. Știu că vor fi destui care se vor indigna de cele spuse de mine, dar mă lasă rece. Acesta e adevărul”.

  Politică

  România

  Urmăriți-ne pe Twitter!

  Urmăriți-ne pe Youtube!